Rusija će razmotriti budućnost Libije s njenim „prijateljima“

Izvor: Vostok.rs, 31.Avg.2011, 19:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija će razmotriti budućnost Libije s njenim „prijateljima“

31.08.2011. -

Rusija će braniti svoje ekonomske interese u Libiji. Ovo je izjavio specijalni predstavnik predsednika za Afriku Mihail Margelov. Po nalogu Dmitrija Medvedeva, on će učestvovati na konferenciji «prijatelja Libije» u Parizu, koja će biti održana 1. septembra i predstaviće rusko viđenje razvoja zemlje posle konflikta. U radu foruma učestvovaće 60 inostranih delegacija, očekuje se prisustvo generalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << sekretara OUN Ban-Ki Muna, državnog sekretara SAD Hilari Klinton, lidera Francuske i Velike Britanije Nikole Sarkozija i Dejvida Kemerona.

Bez obzira na to što je koalicija zapadnih zemalja izabrala varijantu sile za rešavanj krize u Libiji, Rusija i dalje smatra: ključnu ulogu u mirnom regulisanju treba da odigraju Savet bezbednosti OUN i druge institucije ove organizacije, izjavio je specijalni predstavnik predsednika. Upravo ovu poziciju učesnicima konferencije nemerava da saopšti Mihail Margelov. Pritom, ukoliko je prvo u ruskom MIP bilo sumnje u to da će Moskva biti zvanično pozvana u Pariz, na kraju je Rusija dobila poziv među prvima. Ne samo to, njena uloga na konferenciji je jedna od ključnih, smatra zvanični predstavnik MIP Francuske Bernar Valero.

Rusija je važan i glavni partner u okviru svetske zajednice i prirodno je da u svetlosti nove situacije u Libiji Rusija može da odigra određenu ulogu, ona ima posebnu odgovornost. Sigurni smo da će Rusija prisustvovati ovoj konferenciji. Za nas će to biti pozitivan doprinos.

Očigledno je da su dani Gadafijevog režima odbrojani i da se pred zemlju oštro postavlja problem stvaranja nove državnosti. Ovih dana se na internetu pojavio plan OUN za oporavak Libije i uloge u ovom procesu međunarodnih organizacija, uključujući NATO. Pored svih pluseva ovog dokumenta u njemu nema glavnog – mogućnost libijskog naroda da sam rešava svoju sudbinu. Jasno je da će Zapad krajnje aktivno uticati na formiranje oblika «nove» Libije. Međutim, ni Rusija ne namerava da ostane po strani u ovom procesu.

Mihail Margelov je istakao: Moskva planira da izvrši određeni uticaj na proces stvaranja Libije bez Gadafija i tu će braniti svoje ekonomske interese.

To što predstavnik ruske strane putuje u Pariz predstavlja pozitivan korak, smatra stručnjak Centra za arapska istraživanja Instituta za poznavanje Istoka Boris Dolgov.

Situacija u Libiji je daleka od stabilizacije. I dalje traju vojni sukobi među pobunjenicima i libijske vojske. Međutim, ova konferencija je potrebna. Na njoj će biti izneti različiti predlozi, projekti za obnovu Libije, početak nove faze razvoja. Međutim, realno bih pozvao da se ne gaje naročite iluzije povodom toga da će se situacija brzo stabilizovati. Nade, koje su određene snage imale u to da će dolazak pobunjeničkog Prelaznog nacionalnog saveta na vlast brzo dovesti do napretka u demokratskom smislu, za dalji razvoj Libije, zasad se nisu opravdale. Međutim, forum u Parzu može da napravi pomak u ovom pravcu.

Mihail Margelov smatra da se pred prelaznim rukovodstvom severnoafričke zemlje nalaze složeni zadaci vezani za formiranje organa vlasti, oporavak ekonomije, čuvanje suvereniteta i celovitosti bez spoljašnjeg mešanja. Pritom je on istakao da učestvovanje Rusije na konferenciji o Libiji ima karakter upoznavanja. Za Moskvu je važno da sagleda njene realne mogućnosti da ostvari postavljene zadatke.

Margelov je dodao da forum ni na koji način nije vezan s «kontaktnom grupom» koja je ranije radila, a bila je osnovana za vreme sprovođenja operacija sile. Podsetićemo da se ona pojavila u martu 2011. godine. U nju su ušli predstavnici preko 20 država i niza međunarodnih struktura, uključujući OUN, NATO i Ligu arapskih zemalja. Ova konferencija više treba da izvede zaključke iz rada «kontaktne grupe» i da postavi temelj novog međunarodnog formata za podršku libijskom narodu i uređenje zemlje. Pritom ovakvi napori ne protivreče vodećoj ulozi OUN u postkriznom razvoju Libije, smatra Margelov. Ruska strana je više puta izjavljivala da je spremna da učestvuje na svim međunarodnim forumima za mirnu izgradnju u ovoj zemlji.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.