Rogozin: Kopnena operacija u Libiji bila bi okupacija

Izvor: Politika, 26.Mar.2011, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rogozin: Kopnena operacija u Libiji bila bi okupacija

MOSKVA, RIM, PARIZ – Stalni predstavnik Rusije u NATO Dimitrij Rogozin izjavio je danas da bi svaka kopnena operacija u Libiji bila u stvari okupacija i istakao da vojna kampanja mora da ostane u okvirima rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

„Sprovođenje kopnene operacije bilo bi okarakterisano kao okupacija Libije i direktno bi bilo u suprotnosti sa rezolucijom koju je usvojio Savet bezbednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << UN”, izjavio je Rogozin agenciji RIA Novosti i dodao da operacija u Libiji ne sme da ide izvan dozvoljenih granica, preneo je AFP.

Italija je saopštila da će predstaviti svoj plan za Libiju na sastanku ministara inostranih poslova država koje sprovode vojnu akciju protiv libijskog režima, a koja će biti održana u utorak u Londonu.

„Sarkozi (francuski predsednik Nikola) rekao je da ima ideje. S obzirom na to da i mi imamo ideje, predstavićemo svoj plan u Londonu”, izjavio je italijanski ministar inostranih poslova Franko Fratini u intervjuu listu „Kvotidiano nacionale”.

Fratini je rekao da je dobio uveravanja od šefa libijskog opozicionog Nacionalnog saveta Mahmuda Džibrila da će bilo koja buduća libijska vlada poštovati sadašnje trgovinske odnose sa Libijom.

U međuvremenu, libijski pobunjenici su zahvalili Francuskoj na njenoj ulozi u vojnoj akciji protiv režima libijskog vođe Moamera Gadafija, ali i poručili da bi „snage sa strane” trebalo da napuste zemlju.

U pismu koje je lider pobunjenika Džibril uputio francuskom predsedniku Sarkoziju, a koje je objavio francuski dnevnik „Figaro”, navedeno je da libijski narod koalicione snage vidi kao oslobodioce i da će njihova zahvalnost biti večna, ali da oni ne žele „snage sa strane”.

„Nisu nam potrebne (snage sa strane). Mi ćemo dobiti prvu bitku zahvaljujući vama. Narednu bitku ćemo dobiti sopstvenim snagama”, navedneo je u pismu.

Tanjug

objavljeno: 26.03.2011
Pogledaj vesti o: Libija,   NATO,   Moskva

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.