Pronađeno osam masovnih grobnica; UN: Užasnuti smo

Izvor: B92, 12.Jun.2020, 10:37

Pronađeno osam masovnih grobnica; UN: Užasnuti smo

Tripoli -- Najmanje osam masovnih grobnica, prema navodima Misije Ujedinjenih nacija (UNSMIL) otkriveno je u Libiji.

UNSMIL je u objavi na Tviteru izveštaj o otkrivanju najmanje osam masovnih grobnica prethodnih dana, od kojih je većina u Tarhuni, nazvao "užasom", prenosi CNN.

Prošle nedelje, međunarodno priznata vlada u Tripoliju objavila je da preuzima kontrolu nad Tarhunom, ključnim gradom na jugoistoku, nakon što je potisnula snage koje predvodi general >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kalifa Haftar.

Grad je prethodno okupirala Haftarova samozvana Libijska narodna armija (LNA), međutim još uvek nije poznato ko je odgovoran za masovne grobnice.

Tarhuna je veoma važan grad za Haftarove snage kao put snabdevanja i strateška baza za napade na Tripoli. To je ujedno i bilo poslednje veće uporište Haftarovih snaga u zapadnoj Libiji.

UNSMIL je saopštio da će libijski ministar pravde osnovati odbor za ispitivanje grobnica.

"Pozivamo odbor da odmah počnu sa radom kako bi se zaštitilo područje oko grobnica i kako bi se utvrdio identitet i uzrok smrti žrtava", navode iz Misije.

Libija je podeljena između dve zaraćene vlade. Fajez el Saradž predvodi oslabljenu vladu u Tripoliju na zapadu, uz podršku nekoliko vojnih grupa.

Samoproglašena LNA Kalife Haftara vlada ostatkom zemlje.

Situacija u Libiji je dodatno pogoršana 4. aprila prošle godine kada su snage komandanta Haftara pokrenule ofanzivu na Tripoli, gde je sedište vlade koju predvodi al Saradž.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.