Izvor: N1 televizija, 14.Nov.2018, 20:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pogibija službenika Srbije u Libiji i dalje pod velom tajne

Ministarstvo spoljnih poslova i pored odluke Poverenika za informacije od javnog značaja nije dostavilo TV N1 izveštaj radne grupe povodom pogibije dvoje službenika ambasade Srbije u Libiji. Podsetimo, Slađana Stanković i Jovica Stepić oteti su u novembru 2015. u gradu Sabrata, a poginuli su u februaru 2016. u američkom bombardovanju tog grada.

Izvor: N1

Okolnosti pod kojima su krenuli na put od Tripolija ka Tunisu, na kojem su napadnuti, oteti, a zatim >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << i stradali vezistkinja i vozač srpske ambasade u Libiji Slađana Stanković i Jovica Stepić ni skoro tri godine posle ovih događaja nisu poznate javnosti. Ministarstvo spoljnih poslova najavilo je formiranje radne grupe koja bi to trebalo da ispita.

"Da li su njih dvoje bili meta ili kolateralna šteta ili žrtve propusta ili greške biće utvrđeno", kazao je Dačić 25. februara 2016. godine.

U okviru istrage ministarstva izjavu je dao i tadašnji ambasador srbije u Libiji Oliver Potežica koji je sa porodicom takođe bio u konvoju koji je napadnut. Potežica je u maju 2017. godine preminuo od povreda zadobijenih u saobraćajnoj nesreći na putu ka Tunisu, a javnost nikada nije saznala šta je utvrdila radna grupa ministarstva.

Televizija N1 još u maju prošle godine uputila je zahtev ministarstvu da nam dostavi ovaj izveštaj, na osnovu Zakona o dostupnosti informacijama od javnog značaja. S obzirom na to da ministarstvo nije odgovorilo u zakonskom roku, uputili smo žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja.

 Odlučujući po ovoj žalbi, Poverenik je 30. oktobra ove godine doneo sledeće rešenje:

"Nalaže se Ministarstvu spoljnih poslova da bez odlaganja, a najkasnije u roku od pet dana od prijema ovog rešenja, dostavi tražene informacije".

U odgovoru Povereniku ministarstvo je inače navelo da je izveštaj označen stepenom tajnosti "strogo poverljivo", ali je Poverenik u obrazloženju naveo "da u ovom sličaju nisu ispunjeni uslovi koji su neophodni za uskraćivanje prava na slobodan pristup informacijama".

Takođe se navodi da "iz navedenog nesumnjivo proizilazi da javnost treba da bude upoznata i sa sadržajem izveštaja radne grupe koja je ispitivala ceo slučaj i u vezi s tim eventualne propuste u radu naših državnih službenika".

S obzirom na to da i pored ove odluke Poverenika ministarstvo nije dostavilo traženi izveštaj, Televizija N1 uputila je zahtev za sprovođenje administrativnog izvršenja rešenja Poverenika.
Pogledaj vesti o: Libija

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

MSP uskratilo informacije o pogibiji službenika u Libiji

Izvor: N1 televizija, 14.Nov.2018

Ministarstvo spoljnih poslova i pored odluke Poverenika za informacije od javnog značaja nije dostavilo TV N1 izveštaj radne grupe povodom pogibije dvoje službenika ambasade Srbije u Libiji. Podsetimo, Slađana Stanković i Jovica Stepić oteti su u novembru 2015. u gradu Sabrata, a poginuli su u...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.