Pobunjenici (tek) danas u Sirtu, povlačenje iz Bani Valida

Izvor: Vesti-online.com, 16.Sep.2011, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobunjenici (tek) danas u Sirtu, povlačenje iz Bani Valida

Snage libijskog Prelaznog nacionalnog saveta planiraju da zauzmu Sirt u petak, iako su zapadni mediji dan ranije javili da su pobunjenici ušli u taj Gadafijev bastion istočno od Tripolija. Libijski pobunjenici haotično se povlače iz Bani Valida nakon višečasovne borbe.

"Današnji plan je da oslobodimo Sirt... pripremamo oružje", kazao je u Hasanu, 60 >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kilometara zapadno od Sirta, Adel Agida, komandant 85-člane Brigade lava.

Kolone libijskih pobunjenika i vozila haotično se povlače iz Bani Valida nakon višečasovne borbe. Snage koje podržavaju bivšeg lidera Moamera Gadafija nastavljaju da granatiraju njihove položaje u gradu i oko njega, ispričali su Rojtersu očevici.

"Dobili smo naredbu da se povučemo. Pogodilo nas je dosta granata. Vratićemo se kasnije", rekao je Rojtersu jedan od boraca Nacionalnog prelaznog saveta, bežeći sa linije fronta.

"Moramo da se reorganizujemo, da napravimo rezerve municije a onda ćemo čekati na naredbu da se vratimo nazad", kazao je jedan drugi borac.

Snage novih libijskih vlasti ušle su ranije danas u Bani Valid, jedno od poslednjih utvrđenja snaga Moamera Gadafija, dan pošto su zauzele njegov rodni grad Sirt.

"Očekujemo da će biti još borbi sa pristalicama Gadafija, ali se nadamo da ćemo danas preuzeti kompletnu kontrolu nad Sirtom. Skrivenih Gadafijevih pristalica još ima u Vadi Džarafu, tridesetak kilometara od Sirta", kazao je Salah al-Areg, borac brigade Al-Vadi.

Prema rečima Sadika Fajturija, zaduženog za logistiku u brigadi Kabra, "većina brigada nalazi se oko 20 kilometara od Sirta". Farah Abdel Kafi, borac koji je u četvrtak ušao u Sirt, kazao je da u tom gradu ima Gadafijevih pristalica u zasedama na krovovima zgrada, ali i naglasio da njihov otpor "nije snažan". Taj Kafijev ulazak je, u zapadnim medijima, okarakterisan kao "ulazak oružanih snaga u Sirt".

Sa druge strane, posle posete Nikole Sarkozija i Dejvida Kamerona Tripoliju u četvrtak, u libijsku prestonicu u petak je doputovao i turski premijer Redžep Tajip Erdogan.

Erdogana su na aerodromu dočekali lider Prelaznog nacionalnog saveta Mustafa Abdeldžalil i njegov zamenik Mahmuf Džibril. Turski premijer će tokom posete u Tripoliju prisustvovati molitvi i posetiti džamiju iz otomanskog doba.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.