Obama: U Libiji se ne sme ponoviti Balkan

Izvor: Blic, 11.Mar.2011, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama: U Libiji se ne sme ponoviti Balkan

VAŠINGTON – Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama izjavio je večeras da svet ima obavezu da ne dozvoli da se u Libiji ponovi masakr civila kakav se dogodio na Balkanu ili u Ruandi.

"Ne samo SAD, nego i čitava međunarodna zajednica, imaju obavezu da učine ono što mogu kako bi sprečili ponavljanje nečega poput onoga što se dogodilo na Balkanu devedesetih i u Ruandi", rekao je Obama >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na konferenciji za novinare.

On je dodao da je obustava ubijanja civila razlog zbog kojeg je zapad pokrenuo neprestano nadgledanje Libije iz vazduha.

"Biće donete važne odluke", rekao je Obama i dodao da su se SAD konsultovale sa arapskim i afričkim zemljama kako bi saznale da li one podržavaju uvođenje zone zabranjenih letova iznad Libije.

Snage lojalne libijskom lideru Moameru el Gadafiju danas su dovele oko 100 stranih novinara u centar grada Zavije, koji je ranije bio pod kontrolom pobunjenika.

Gadafijeve pristalice uzvikivale su parole podrške vođi na engleskom jeziku kada su dva autobusa sa novinarima stigla u ovaj uglavnom napušteni grad teško oštećen u okršajima vođenim prethodnih dana.

Sa oštećenih fasada visila su platna zelene i bele boje. Vladine snage danima su vodile borbu protiv pobunjenika u najvećem gradu na zapadu Libije koji je bio pod kontrolom Gadafijevih protivnika.

Povezane vesti: EU: Gadafi mora da ode Sarkozi za vazdušne napade na Libiju Gadafijev sin: Režim priprema ofanzivu protiv pobunjenika Dvojica Srba švercovala oružje iz Albanije u Libiju preko crnogorske firme Gadafi: Borićemo se sa zapadnim silama ukoliko uvedu zonu zabranjenog leta
Pogledaj vesti o: Barak Obama,   Vašington

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.