Napad na ambasadu, Rusi napuštaju Tripoli

Izvor: RTS, 03.Okt.2013, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napad na ambasadu, Rusi napuštaju Tripoli

Diplomate i osoblje iz ruske ambasade u Tripoliju evakuisani posle napada koji je juče izveden na tu ambasadu. Jedan napadač je ubijen, a četvorica su ranjena. Sumnja se da je upad bio pokušaj odmazde za smrt libijskog pilota koga je u utorak ubila jedna Ukrajinka, koja se zatim sakrila u rusku ambasadu.

U sinoćnjem napadu na rusku ambasadu u Tripoliju jedan napadač je poginuo, a četvorica su povređena, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saopštile su libijske vlasti. Rusija evakuisala iz zemlje sve diplomate i osoblje ambasade.

Nakon što je posetio rusku ambasadu u Tripoliju, ministar spoljnih poslova Libije Muhamed Abdelaziz proporučio je ruskim diplomatama da napuste zemlju, pošto lokalne bezbednosne snage ne mogu da im garantuju bezbedno radno okruženje.

Libijske vlasti su uverile ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da će preduzeti sve mere kako bi osigurale vlasništvo i nekretnine na teritoriji ambasade.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je da je ambasada napadnuta, ali napominju da niko od diplomata nije povređen.

Naoružana grupa upala je na teritoriju ruske ambasade u libijskoj prestonici, preskočila zidove, polomila gvozdenu kapiju i pucala u vazduh, navodi se u saopštenju.

Libijske vlasti veruju da je napad odgovor na ubistvo libijskog pilota koje je dan ranije počinila Ukrajinka, koja se zatim sklonila u Ambasadu Rusije.

Posle toga, grupa ljudi okupila se ispred zgrade ambasade, protestujući i tražeći tu ženu, preneo je AP.

U odsustvu jake centralne vlasti u Libiji, dve godine otkako je s vlasti svrgnut Moamer Gadafi, sve je više zavađenih klanova i plemena, kao i islamističkih grupa, navodi AP.

Ekstremisti su u ovoj zemlji u poslednje vreme izveli niz napada na zapadne diplomate, a najveći se dogodio prošle godine u Bengaziju, kada su ubijeni američki ambasador i još trojica Amerikanaca.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.