NJEGA DRŽE ISLAMISTI Dalibor Savičić i dalje u rukama terorista u Libiji

Izvor: Blic, 10.Mar.2015, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NJEGA DRŽE ISLAMISTI Dalibor Savičić i dalje u rukama terorista u Libiji

Među radnicima međunarodnog naftnog koncerna u Libiji, koje su nedavno oteli teroristi Islamske države, nalazi se i državljanin Austrije srpskog porekla Dalibor Savičić (39) iz Linca.

Njega i još osam zaposlenih u petak su oteli teroristi Islamske države, koji su napali naftno polje na jugu Libije. Ministarstvo inostranih poslova Austrije potvrdilo je juče da je Savičić u rukama džihadista Islamiske države.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
ODRUBILI GLAVE

Džihadisti su odrubili glave osmorici čuvara naftnog polja Al Gani, gde je radio Savičić. Devet radnika je oteto, 56 je uspelo da pobegne, a jedan je preminuo od srčanog udara dok je gledao brutalna pogubljenja, izjavio je portparol libijske vojske Ahmed el Mesmari.

- Sada imamo sigurne informacije da je grupa stranaca, koja se nalazila na naftnom polju al-Gani, kada su ga napali 6. marta teroristi Islamske države, u rukama terorista. U vreme, kada je grupa sa više vozila napustila naftno polje u pravcu severa, pripadnici ove grupe su bili nepovređeni - navodi Ministarstvo, dodajući da trenutno nema informacija o mestu boravka otetih.

U napadu Islamske države na naftno polje ubijeno je 11 pripadnika obezbeđenja, a Savičić i drugi stranci su oteti. U međuvremenu je jasno da su napadači pripadnici grupe koja je pre nekoliko nedelja odsekla glavu 21 egipatskom Koptu.

Zbog ove činjenice su očekivanja u Kriznom štabu, koji je uspostavjen u Ministarstvu spoljnih poslova Austrije, kojim rukovodi generalni sekretar Mihael Linhart, veoma mala.

- U kontaktu smo sa svim pogođenim državama i libijskim vlastima - kazao je Linhart.

Prema proceni austrijskog ministarstva, u Libiji se trenutno nalazi 20 do 30 Austrijanaca, koji rade u naftnim kompanijama i firmama za obezbeđivanje.

U slučaju otmice Savičića za sada, kako je navedeno, nema zahteva za otkupom.

Inače, Savičić je bio podoficir austrijske vojske i bio je pripadnik mirovne misije UN na prostoru bivše Jugoslavije. Kasnije je prešao u malteško-austrijsko preduzeće “Vaos”, kao menadžer naftnog polja, gde je za njega radilo 116 radnika iz 13 nacija.

Prema navodima austrijskih medija, Dalibor je razveden i ima dvoje dece, sina i ćerku od 10 i 12 godina. Oni žive sa majkom u Beču.

Nezvanično, on je nedelju dana pre otmice bio u Lincu. Svima je govorio da je na njegovom radnom mestu sve u redu, uprkos čestim napadima džihadista. Dva sata pre napada u kome je otet on se, navodno, telefonom čuo sa svojom porodicom i rekao im da je sve pod kontrolom.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.