Mugabe: I Smrt Gadafija tragična koliko i smrt ambasadora SAD

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Sep.2012, 11:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mugabe: I Smrt Gadafija tragična koliko i smrt ambasadora SAD

NJUJORK -

Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe je, kritikujući SAD, UN i NATO zbog akcija u Libiji pred Generalnom skupštinom UN, rekao da je smrt libijskog lidera Moamera Gadafija tragična isto kao i smrt američkog ambasadora u Libiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Kristofera Stivensa.

Govoreći odlučno, Mugabe (88) je optužio SAD da su "potrčale da isrcpe naftu iz Iraka" kada su izvršile invaziju na tu zemlju 2003. godine na osnovu pogrešnih tvrdnji da poseduje oružje za masovno uništenje.

On je rekao da je Savet bezbednosti UN dopustio da bude "zloupotrebljen" kada je prošle godine odobrio "sve potrebne mere" - diplomatsku šifru za vojnu intervenciju, da bi se zaštitili civili u Libiji u NATO operaciji kojom je na kraju zbačena Gadafijeva vlada a njega ubili pobunjenici.

U ironičnom tonu, Mugabe je počeo govor hvaleći kao "veoma vatren i veoma dirljiv" govor predsednka SAD Baraka Obame u kome je on žalio zbog smrti Stivensa.

"Ja sam siguran da smo svi dirnuti, svi se slažemo u tome, da je to bila zaista tragična smrt i mi je osuđujemo", rekao je Mugabe koji je na čelu Zimbabvea od sticanja nezavisnosti od Britanije 1980. godine.

Dok se mi pridružujemo SAD-u u osudi te smrt, treba li i SAD da se pridruže nama u osudi varvarske smrti šefa države Libije - Gadafija? To je bio gubitak, veliki gubitak, za Afriku, tragičan gubitak za Afriku", rekao je Mugabe, a preneo Rojters.

On je naglasio da je zadatak isključivo bio da se zaštite civili, ali se ispostavilo da je to bio "lov, brutalni lov, na Gadafija i njegovu porodicu". "Videli smo da je na vrlo nečastan način poglavlje 7. iskorišćeno kao oružje da se iskoreni njegova porodica", rekao je Mugabe.

Predsednik Zimbabvea je zaključio da se zato "smrt Gadafija mora posmatrati na isto tako tragičan način kao i smrt Krisa Stivensa". "Mi osuđujemo obe", rekao je Mugabe.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.