Libijsko primirje traje uz izveštaje o kršenjima sa obe strane

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Jan.2020, 11:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Libijsko primirje traje uz izveštaje o kršenjima sa obe strane

Libijske rivalske vlade obavezale su se da će poštovati međunarodno ugovoreno primirje koje je stupilo na snagu noćas, mada već stižu izveštaji o njegovom kršenju sa obe strane.

Primirje u Libiji, uvedeno na predlog Rusije i Turske, moglo bi da bude prvi prekid u borbama u više meseci, i prvo je koje je dogovoreno uz posredovanje međunarodnih faktora.

Dogovoreno je u trenutku kada se >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Libija nalazi na rubu veće eskalacije i kada strane zemlje koje podržvaju rivalske vlade jačaju svoju umešanost u taj sukob.

Ono je ugovoreno u okviru šireg diplomatskih pokušaja da se nađe političko rešenje za libijski rat, koji blokira zemlju više od sedam godina. U ratu su raseljene stotine hiljada ljudi i više od milion ima potrebu za humanitarnom pomoći, prema navodima Ujedinjenih nacija.

Ujedinjene nacije i evropske sile, kao i libijski saveznici u regionu pozivaju na mirovni samit u Berlinu početkom ove godine na kome bi učestvovale vođe dve rivalske vlade i na kome bi se moguće približila zemlju nacionalnim izborima. Međutim pokazalo se da je teško prekinuti borbe na terenu.

Međunarodno priznata Vlada nacionalnog jedinstva saopštila je da je zabeležila kršenja prekida vatre nekoliko minuta pošto je trebalo da stupi na snagu rano jutros.

Istovremeno je general rivalskih snaga na istoku zemlje rekao da je nekoliko raketa pogodilo njegove položaje, dodajući da napadi nisu bili toliko snažni da bi zahtevali odgovor.

Dve strane su poslednji put pauzirale u borbama vrlo kratko u avgustu tokom muslimanskog praznika.

Ovog puta obe strane su saopštile da će poštovati primirje, snage na istoku koje predvodi komandant Kalifa Haftar kao i snage Vlade nacionalnog jedinstva čije sedište je u Tripoliju.

Libijom vladaju suprotstavljene strane, jedne sa bazom na istoku i jedne u Tripoliju na zapadu. Svaka od njih oslanja se na različite paravojne grupe za podršku.

Ranije ove nedelje turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i njegov ruski kolega Vladimir Putin izdali su zajedničko saopštenje posle sastanka u Istanbulu u kome se poziva na primirje od 12. januara. I Rusija i Turska optužene su da pogoršavaju sukob u Libiji time što pružaju vojnu pomoć zaraćenim stranama.

UN mirovna misija pozdravila mogućnost okončanja borbi. Misija je u saopštenju navela da se nada da će sve strane u potpunosti poštovati uslove primirja i prekinuti nasilje.

Tursko ministarstvo odbrane je u saopštenju danas navelo da je situacija u Libiji mirna izuzev nekoliko izolovanih incidenata.

Vladu sa sedištem na istoku podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat, kao i Francuska i Rusija. Zapadna vlada sa sedištem u Tripoliju dobija pomoć od Turske, Katara i Italije.

Borbe su pretile da ubace Libiju u haos sličan sukobu 2011. kada je svrgnut i ubijen Muamar Gadafi.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Libijska Vlada nacionalnog jedinstva prihvatila primirje

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 12.Jan.2020

Libijska međunarodno priznata Vlada nacionalnog jedinstva (GNA) prihvatila je primirje u Libiji na koje su pozvali Moskva i Ankara, nekoliko sati pošto je to prihvatio njihov rival komandant Kalifa Haftar. Predsednik Vlade nacionalnog jedinstva – koju priznaju Ujedinjene nacije, Fajez al Saradž,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.