Libijski premijer povukao listu kandidata za sastav vlade

Izvor: Blic, 04.Okt.2012, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Libijski premijer povukao listu kandidata za sastav vlade

Premijer Libije Mustafa Abušagur, povukao je danas listu kandidata za sastav nove prelazne vlade, dan pošto je predlog dostavio skupštini na odobrenje, saopštio je član kongresa.

Predsednik kongresa Muhamed el-Magarijef rekao je u televizijskoj emisiji da kongres nije odobrio listu kandidata i da će Abušagur do nedelje morati da dostavi novi predlog za sastav prelazne vlade, preneo je Rojters.

Ranije danas, u libijsku skupštinu upalo je više desetina demonstranata, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << besnih zbog Abušagurove liste. Između stotinu i 150 demonstranata iz grada Zavije, na zapadu zemlje, ušlo je u salu, prekinuvši specijalnu sednicu na kojoj se vodila rasprava o predlozima Abušagura za prelaznu vladu.

Sednica je odložena, demonstranti su napustili salu, ali su ostali ispred nje, tvrdeći da predloženi sastav vlade nije dovoljno reprezentativan.

Abušagur je predložio da novi ministar za naftu bude Mabruk Isa Abu Harura, za kog se navodi da je radio u libijskoj naftnoj kompaniji.

Mesto ministra spoljnih poslova ostavio je upražnjeno, s tim što bi on vršio tu dužnost.

Abušagur je odredio za sebe tri potpredsednika vlade, jednog iz grada Zintana na zapadu Libije, jednog sa juga i trećeg sa istoka, što može da se tumači kao želja da se umire regionalna rivalstva, navodi Rojters.

Novi ministar unutrašnjih poslova trebalo je da bude Omar al-Asvad, a ministar odbrane Abdelsalam Džadala al-Obejdi, nekadašnji oficir iz Bengazija, koji je dezertirao početkom prošlogodišnje pobune protiv dugogodišnjeg lidera Libije Moamera el-Gadafija.

Za ministra finansija, izabrani libijski premijer predložio je nekadašnjeg zatvorenika koji je bio član pod Gadafijem zabranjenog pokreta Muslimanska braća, prefesora ekonomije na univerzitetu u Bengaziju, Abdalu Šamiju.

Prema saznanjima britanske agencije, u sastav vlade bilo je uključeno nekoliko članova političkog krila Muslimanske braće, a šef liberalne koalicije u skupštini Ibrahim al-Garjani je rekao da nema kandidata iz liberalnog Saveza nacionalnih snaga.

Povezane vesti: Novi libijski premijer započeo pregovore o formiranju vlade Osam kandidata za premijera Libije U Libiji oboren helikopter sa glasačkim materijalom Tunis izručio Libiji bivšeg premijera Libija: Navikli na život s bombama
Pogledaj vesti o: Libija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.