Libijski pobunjenici u Beču traže zamrznute pare

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jun.2011, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Libijski pobunjenici u Beču traže zamrznute pare

BEČ -

Predsednik izvršnog saveta libijskih pobunjenika iz Bengazija Mahmud Džibril zatražio je danas u Beču pristup finansijskim sredstvima Libije, koje je zamrzla međunarodna zajednica.

On je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, posle razgovora sa austrijskim vicekancelarom i šefom diplomatije Mihaelom Špindelegerom kazao da zamrznuta sredstva treba da budu dostupna kako bi se ljudima pre svega kupile namirnice i lekovi.

Novac ne nedostaje samo za osnovno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << snabdevanje, već i za infrastrukturu, na primer u sektoru obrazovanja, ukazao je predstavnik Nacionalnog privremenog saveta.

“Nemamo više para. Nećemo moći ponovo otvoriti škole ako nemamo novca”, upozorio je Džibril dodajući da je obrazovanje važno kako bi se postavile smernice za budućnost i formirali budući kadrovi.

“Radi se pre svega o izgradnji civilnog društva, ali i o boljem obrazovanju za devojke, na primer”, dodao je on.

Špindeleger je rekao da će kancelarija za međunarodno pravo u Ministarstvu spoljnih poslova Austrije proveriti da li je moguće obezbediti pristup zamrznutoj državnoj imovini Libije.

On je takođe obećao da će Austrija uskoro dopremiti 20 tona pomoći, u obliku namirnica, pre svega za bebe, lekova i hemikalija za prečišćavanje vode, u Libiju.

U pružanju pomoći Libije učestvuju velike austrijske firme, među kojima je i OMV, koje i dalje imaju veliki ekonomski interes u toj zemlji, dodao je on.

Džibril je rekao da Nacionalni savet nema mogućnosti da preko isporuka nafte dođe do para, te dodao da bi ponovno potpuno uspostavljanje ovog posla moglo trajati par godina.

Špindeleger je danas preneo svom sagovorniku da Austrija Nacionalni prelazni savet priznaje kao legitimnog predstavnika libijskog naroda.

“On je taj sa kojim ćemo razgovarati o Libiji budućnosti. Zbog toga smo razgovarali i o budućim ekonomskim odnosima, kada se okončaju borbe, i kada Libija pređe u demokratsku pravnu državu. Ta budućnost je jasno bez režima Muamara al-Gadafija”, rekao je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.