Libijski pobunjenici odbacili predlog UN za mirnu tranziciju

Izvor: Blic, 16.Avg.2011, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Libijski pobunjenici odbacili predlog UN za mirnu tranziciju

TRIPOLI - Specijalni izaslanik UN za Libiju Abdel-Elah al-Hatib potvrdio je danas da se sastao sa predstavnicima vlasti i pobunjenika u Libiji.

Jedan neimenovani tuniski bezbednosni zvaničnik rekao je da je u centru noćašnjih razgovora bila "mirna tranzicija" u Libiji. On je dodao da su pobunjenici reagovali gnevno na predlog UN, a jedan pripadnik njihove delegacije bacio je u znak protesta cipelu.

Al-Hatib, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bivši šef jordanske diplomatije, rekao je da je imao odvojene sastanke sa pripadnicima obe strane. Na današnjoj zajedničkoj konferenciji za medije sa tuniskim ministrom spoljnih poslova Muldijem Kefijem al-Hatibom, izaslanik UN

nije naveo s kim se sastao, niti je želeo da iznese pojedinosti o razgovorima.

U izjavi dostavljenoj dopisništvu agencije AP u Tunisu, UN su navele da "nemaju konkretne informacije o razgovorima koji se, po svoj prilici, održavaju u Tunisu".

I UN i libijski pobunjenici sinoć su demantovali izveštaje medija da su pregovarali sa predstavnicima režima Moamera Gadafija.

U međuvremenu, Bela kuća je saopštila da napredovanje pobunjenika u Libiji pokazuje da su "Gadafijevi dani odbrojani".

"Sve je jasnije da su Gadafijevi dani odbrojani, da je on sve više i više izolovan, iz dana u dan", rekao je portparol Bele kuće Džej Karni.

Pobunjenici opkolili Tripoli

Pobunjenici su se za vikend probili na 40-tak kilometara od Tripolija što je do sada njihova najjača pozicija. Građani beže iz gotovo potpuno opkoljenog Tripolija u strahu od borbi.

Libijski pobunjenici saopštili su ranije danas da su u protekla 24 časa zauzeli i Garjan, drugi strateški važan grad nedaleko od Tripolija, okončavajući time okruživanje prestonice.

"Garjan je u potpunosti pod kontrolom revolucionara. Gadafi je izolovan. Odsečen je od ostatka sveta", rekao je portparol pobunjenika Abdurahman.

Portparol libijske vlade Musa Ibrahim potvrdio je da su pobunjenici u Garjanu, ali je naveo da će vojska uspeti da ih istera iz naselja.

Pobunjenici i snage Gadafija danas se bore za kontrolu nad glavnim putem ka Tunisu.

Povezane vesti: Gadafi poziva na oružje Libija: Demantovani navodi o pregovorima, borbe se nastavljaju AU: Bez Gadafija na razgovorima o okončanju sukoba Gadafijeva ćerka: Režim razgovara sa pobunjenicima Libija: Navikli na život s bombama
Pogledaj vesti o: Libija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.