Libijski pobunjenici napali zgradu premijera u Tripoliju

Izvor: BKTV News, 08.Maj.2012, 22:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Libijski pobunjenici napali zgradu premijera u Tripoliju

Zgrada u kojoj se nalazi kabinet novog libijskog premijera iz redova centralne vlasti (NTC-a) u Tripoliju, danas je napadnuta od strane naoružanih grupa za koje se pretpostavlja da su bivši pobunjenici koji sada zahtevaju isplatu svojih plata. Mohamed Alsabe, član premijerskog kabineta, potvrdio je za BBC kako se upravo čuju pucnjevi unutar same zgrade. Reporter BBC-a, Rana Jawad, prenosi kako se ispred zgrade nalazi '10-ak pick-up >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << vozila s montiranim protiv - avionskim topovima'.
Prema poslednjim informacijama nije jasno da li se premijer Abdurahim al-Keib (na slici gore, desno) nalazi unutar zgrade ili je već pobegao.
Prve informacije govore da su naoružane grupe bivši pobunjenici koji su uz veliku vojnu pomoć NATO saveza svrgnuli i ubili pukovnika Muamera Gadafija. Tadašnji pobunjenici sa centrom u Bengaziju obećali su mnogima velike kompenzacije za sudelovanje na njihovoj strani, ali kasnije - nakon smrti Gadafija - odbili su isplatiti 'plate' tvrdeći kako se mnogi lažno predstavljaju.
To je još samo jedan u nizu detalja koji pokazuje kakvim sredstvima se NTC domogao vlasti u Libiji.
Jedan od pripadnika NTC-a potvrdio je za AFP kako su ministar finansija i zamenik premijera pobegli iz zgrade u Tripoliju. Putevi koje vode prema zgradi trenutno su blokirane. 'Mnogo ljudi je okružilo zgradu i počelo pucati iz raznog oružja, uključujući i iz protiv - vazdušne topova. Neki od njih probili su se unutar zgrade', rekao je za AFP.
Oko 17 sati, kabinet ministarstva odbrane potvrdio je za Reuters kako ima mrtvih i ranjenih u napadu na zgradu premijera. Pretpostavlja se da su pobunjenici došli iz grada Yafran, južno od Tripolija. Zgrada i premijera nalaze se u neposrednoj blizini centra grada. Reuters prenosi kako je ta lokacija u poslednje vreme često okupljalište raznih pripadnika pobunjeničkih grupa koje traže novac i posao.
Izvor: advance.hr
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.