Libijska mornarica preti zaplenom NVO brodova

Izvor: B92, 27.Sep.2017, 20:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Libijska mornarica preti zaplenom NVO brodova

Tripoli -- Libijska mornarica zapretila je "zaplenom" brodova NVO koje prilaze libijskim vodama da bi bez dozvole spasavale migrante.

"Ovog puta smo izbegli eskalaciju. Ubuduće ćemo pleniti brodove organizacija koje ne poštuju libijski suverenitet", rekao je general Ajub Kasem, portparol mornarice.

Kasem je podsetio na odluku iz avgusta kojom je stvorena takozvana zona potrage i spašavanja, u kojoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << libijska mornarica zabranjuje prolaz stranim brodovima bez dozvole, posebno brodovima NVO.

Libijska obalska straža jutros se ukrcala na brod nemačke NVO "Misija život" koja je u svojoj prvoj operaciji u toj zoni spasila 52 osobe.

Na snimcima posade broda vidi se pripadnik obalske straže koji im govori da "nisu dobrodošli", a čuje se i pucanj, najverovatnije u vazduh.

"Pretili su nam i tražili da im predamo ljude, što smo odbili. To je pravo piratstvo jer su ušli na naš brod bez dozvole", rekao je predsednik NVO Aksel Štajer.

Kasem je rekao da je pucano u vazduh kada je brod pokušao da pobegne.

Tokom ove godine libijska obalska straža je spasila ili presrela 16.567 migranata, prema podacima Medjunarodne organizacije za migracije. U istom periodu je zabeleženo 2.470 smrti ili nestanaka na Mediteranu.
Pogledaj vesti o: Libija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Libijska mornarica preti zaplenom NVO brodova

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Sep.2017

Libijska mornarica zapretila je danas "zaplenom" brodova nevladinih organizacija koje prilaze blizu libijskih voda da bi bez dozvole spašavale migrante, posle incidenta sa jednom nemačkom NVO..."Ovog puta smo izbegli eskalaciju. Ubuduće ćemo pleniti brodove organizacija koje ne poštuju libijski...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.