Lavrov za Blumberg: novi svet, novi modeli

Izvor: Vostok.rs, 04.Jun.2011, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov za Blumberg: novi svet, novi modeli

04.06.2011. -

Zemljama Zapada vreme je da menjaju svoj uobičajeni model ponašanja. Takva je po mišljenju ruskih politikologa osnovna misao intervjua sa ministrom inostranih poslova Rusije agenciji Blumberg. Događaji oko Libije, Irana i Palestine bili su glavna tema razgovora Sergeja Lavrova sa zapadnim novinarima.

Rusija ne pregovara o nekakvim dogovorima povodom neprikosnovenosti za libijskog lidera Moamera >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Gadafija, izjavio je Sergej Lavrov. Istovremeno on je istakao da rukovodioci drugih zemalja, koji mogu da utiču na situaciju, razmatraju razne varijante. U Francuskom Dovilu Barak Obama i Nikola Sarkozi zamolili su ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva da pomogne u pregovorima sa Libijom. Tačnije da postigne dogovor prihvatljiv za koalicione snage, Afrički savez i libijske pobunjenike. Rusija je aktivizirala diplomatske napore na razrešenju sitaucije u Libiji u dva pravca: u pregovorima sa Gadafijem i NATO-om.

To što Moskva ne želi danas na dogovri o garancijama za Gadafija sasvim je objašnjivo, ubeđen je docent MGIMO, politikolog Andrej Volodin.

Odluku o uklanjanju Gadafija doneće sam libijski narod u procesu izbora. Libijska zvanična vlast u svoje vreme predložila je plan njihove organizacije. Ovaj plan odbacili su takozvani ustanici – ne zna se iz kojih razloga. Ako zapadne zemlje insistiraju na poštovanju demokratije, ako one istupaju u ime libijskog naroda koji se nalazi u ugnjetenom stanju, vreme je da se slože da su izbori najbolji put za izlazak iz nastale krize.

Da podsetimo da je rezolucija UN podrazumevala samo stvaranje zone zatvorene za letove iznad Libije. Ipak već 19. marta započela su bombardovanja Tripolija i drugih libijskih gradova snagama zapadne koalicije. Komanda operacije postepeno je prešla NATO-u. Za vreme napada poginulo je preko 700 civila, preko 4000 je ranjeno. Kako je izjavio u intervjuu agenciji Blumberg Sergej Lavrov, ova rezolucija treba da bude izuzetan slučaj. Nadalje Rusija će tražiti da mandati UN budu konkretniji. Po rečima ministra inostranih poslova, ako neko želi da dobije dozvolu za primenu sile, prestoji mu da precizira ko upravo planira da iskoristi datu dozvolu, kakva su pravila ponašanja i okviri primene ove sile. Drugim rečima, zapadnim zemljama vreme je da shvate: vreme jednostanih odluka je prošlo, komentariše reči Lavrova Andrej Volodin.

To treba da posluži kao signal zapadnim zemljama da menjaju svoj model međunarodnog ponašanja. Ja bih još rekao da to ponašanje treba da ima sistematski karakter. Ne može se računati na to da možemo da vodimo vojna dejstva u jednom delu zemljine kugle a u drugom delu da poslušno primaju naše razgovore o tome da bi dobro bilo razoružati se.

Bilo je reči i o Iranu. Po rečima Lavrova, Rusija je kategorički protiv uvođenja novih međunarodnh sankcija protiv Teherana. Prošlogodišnja rezolucija UN obuhvatila je sve moguće sfere i uvela mere koje ometaju Iran da napravi nuklearnu bombu. Nove sankcije ništa tome neće dodati, samo će se negativno odreziti na ekonomiju zemlje. Lavrov je podvukao da Rusija ne raspolaže nikakvim dokazima da je Iran rešio da napravi nuklearnu bombu. A uvođenje jednostranih sankcija protiv Irana koje su uveli SAD i EU zaobilazeći UN, potkopava kolektivne napore u pregovorima sa Teheranom.

Zapadni novinari su se interesovali i aktualnim stavom Rusije o palestinskom pitanju. Krajem marta lider Palestinske nacionalne administracije Mahmud Abas izjavio je da računa na proglašenje nezavisnosti Palestine i priznanje njene državnosti već u septembru 2011. godine. I granice Izraela i Palestine treba da budu nacrtane po linijama iz 1967 godine, sa palestinskom prestonicom u Istočnoj Jerusalimu.

Ipak Tel-Aviv kategorički odbija da govori o granicama iz 67. godine i o palestinskoj prestonici u Jersalimu. Potpredsednik Izraela Moše Jalon za vreme poslednje posete Moskvi izajvio je da slični mirovni dogovor nema smisla zato što će to biti samo list papira. Po rečima Sergeja Lavrova on namerava da se sastane sa Jalonom i da pita šta je on imao u vidu. Jer mirovni plan nije nečija izmišljotina, već dogovor koji je odobrila međunarodna zajednica kao princip regulisanja, podvukao je šef ruske diplomatije.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA
Pogledaj vesti o: Barak Obama

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.