Jovanović se pravdao ambasadorima Afričke grupe

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Mar.2011, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović se pravdao ambasadorima Afričke grupe

BEOGRAD -

Ambasadori Alžira, Palestine i Gvineje u Srbiji uručili su danas predsednici parlamenta Slavici Đukić Dejanović demarš povodom nedavne izjave lidera Liberalno demokratske partije Čedomira Jovanovića, u kojoj je afričke i arapske narode nazvao "kanibalima".

Dejanović se u Domu Narodne skupštine sastala sa ambasadorima Alžira Abdelkader Mesdouaom, Palestine Mohamedom Khalila Nabhanom i Gvineje Mohamedom Isiagu Kourumaom, saopšteno je iz Skupštine Srbije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Predsednica parlamenta, ističe se u saopštenju, osudila je Jovanovićevu izjavu, bez obzira na kontekst u kome je data, jer ne odražava ni stav naroda Srbije, ni parlamenta, kao ni njen lični stav i suštinu odnosa Srbije sa afričkim i arapskim zemljama.

"Uvereni smo da sporna izjava ne predstavlja stav niti Republike Srbije, niti Narodne skupštine, niti lični stav predsednice skupštine i sigurni smo da to toga više neće doći", rekao je ambasador Alžira Abdelkader Mesdu.

U saopštenju se navodi da je ambasador Alžira posebno naglasio da oni traže da se izjava data u Skupštini, tu i zvanično povuče.

Ambasadori su posebno naglasili da oni mogu shvatiti kritike pojedinih vlada u Africi zbog nedostatka demokratije, postojanja despotizma i diktature i slično, ali ne mogu prihvatiti da bilo ko vređa dostojanstvo afričkih naroda, navodi se u saopštenju.

Afričke i arapske države uručile su juče oštar kolektivni demarš i ministru Jeremiću.

Izvinjenje Jovanovića

Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je danas, posle sastanka sa ambasadorima Alžira, Gvineje i Palestine, da je njegova izjava o afričkim državama i narodima pogrešno protumačena i da mu je žao ukoliko se zbog toga neko osetio povređenim.

Jovanović je novinarima u parlamentu rekao da mu je žao ukoliko je bilo ko u njegovoj izjavi prepoznao omalovažavanje naroda i država, jer to nije tačno, navodeći da je njegova izjava bila usmerena na kritiku srpske spoljne politike, koja "okreće glavu" pred stradanjem civila u Libiji.

"Ono što sam rekao u parlamentu ne treba da bude doživljeno kao moj lični stav prema narodima i državama. To je bila politička kritika rada ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića, a reč kanibalizam ću dobro zapamtiti i mislim da ću je nakon toga zaboraviti", rekao je Jovanović i dodao da misli da je na današnjem sastanku sa ambasadorima problem rešen.

On je napomenuo da nikada nije govorio na taj način, niti omalovažavao narode i države, da je uvek bio kritičan prema režimima i pojedincima, te da je svaka vrsta poistovećivanja, koja je u javnosti bila prisutna prethodnih dana, za njega neprihvatljiva.

Lider LDP je dodao da je ministar Jeremić bio dužan da objasni predstavnicima afričkih zemalja stavove te stranke, a ne da ih "zloupotrebljava".

Jovanović je najavio da će LDP nastaviti "borbu" sa Jeremićem i da u njoj “neće biti nimalo milosti, pogotovo ne zbog zloupotreba kojih je bilo puno u poslednjih nekoliko dana”.

"U razgovorima sa predstavnicima Afričke grupe sreli smo dobronamerne ljude, sa kojima ćemo nastaviti da sarađujemo upravo u cilju afirmisanja one politike koja je prepoznatljiva i na kojoj institira LDP, a to je politika solidarnosti, tolerancije, demokratije i zaštite ljudskih prava i građanskih sloboda. To je politika LDP i mislim da je ona danas učvršćena", rekao je Jovanović.

Pešić podnela ostavku na mesto predsednice Političkog saveta LDP

Predsednica Političkog saveta Liberalno-demokratske partija Vesna Pešić podnela je ostavku na tu funkciju, jer se lider te stranke Čedomir Jovanović nije odmah javno izvinio afričkim zemljama zbog izjave u Skupštini Srbije.

Pešićeva je danas Tanjugu rekla da ostaje u toj stranci i da će i ubuduće biti poslanik LDP-a u republičkom parlamentu.

Ona je objasnila da je ostavku podnela dan nakon Jovanovićeve izjave pošto se nije složila sa njom.

"Jovanović je napravio gaf i zato je morao odmah javno da se izvini. Tako ne bi bilo ni afričkog reagovanja, niti reakcije Ministarstva spoljnih poslova", rekla je Pešićeva i dodala da se iz takvih situacija izlazi samo izvinjenjem.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.