Izraelac oslobođen iz Libije u zamenu za Palestince

Izvor: Blic, 13.Avg.2010, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izraelac oslobođen iz Libije u zamenu za Palestince

Sin libijskog lidera Moamera Gadafija, Seif al Islam Gadafi izjavio je da je deo dogovora o oslobađanju izraelskog fotografa, koji je u martu bio uhapšen u Libiji, uključio puštanje palestinskih zatvorenika koje drži Izrael.

Gadafijev sin je takođe rekao novinarima da Izraelac Rafael Rafram Hadad, koji je ima i državljanstvo Tunisa, nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bio špijun, potvrdivši njegovu priču da je bio u Libiji da fotografiše mesta povezana sa nekadašnjom jevrejskom zajednicom u toj zemlji.

"Ta osoba je bila naivna. On nije špijun i ja sam iskoristio taj problem u korist naše palestinske braće u Gazi. Palestinski zatvorenici će biti oslobođeni u zamenu za oslobađanje Izraelca", naveo je Seif al Islam Gadafi, ali nije mogao da obelodani koliko će Palestinaca biti oslobođeno u zamenu za Hadada, puštenog u nedelju.

Libija zabranjuje Izraelcima da ulaze u tu zemlju, ali Hadad je imao drugi pasoš u vreme hapšenja, navodi agencija AP.

Izraelski zvaničnici su obelodanili da dogovor o oslobađaju uključuje isporuku mobilnih kuća od jedne libijske dobrotvorne organizacije u pojas Gaze.

Dogovoru je posredovao izraelski ministar spoljnih poslova Avigdor Liberman preko austrijskog biznismena, Jevrejina Martina Šlafa. Liberman je lično otputovao u Beč da dočeka Hadada, koji je stigao privatnim Šlafovim avionom iz Libije posle pet meseci u zatvoru.

Izraelski ministar je odbio da kaže šta je obećao Libiji, ali je rekao da su zahtevi Tripolija bili razumni.
Pogledaj vesti o: Gadafi

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.