IEA: Ograničiti proizvodnju da bi cena nafte rasla

Izvor: RTS, 11.Okt.2016, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IEA: Ograničiti proizvodnju da bi cena nafte rasla

Međunarodna agencija za energiju (IEA) saopšila je da članice Organizacije zemalja izvoznika nafte (OPEK) moraju brzo da ispune obećanja o smanjenju proizvodnje ako žele da cena nafte nastavi da raste.
U svom redovnom mesečnom izveštaju, IEA je navela da je proizvodnja u zemljama OPEK-a u septembru dostigla rekord od 33,64 miliona barela dnevno.

Irak je proizveo više nafte nego ikada, a >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Libiji su ponovo otvorene naftne luke.
IEA je saopštila i da je proizvodnja nafte u Rusiji koja nije članica OPEK-a, takođe bila rekordna u postsovjetskom periodu.
Dok proizvodnja nafte raste, IEA navodi da potražnja opada zajedno s usporavanjem svetske ekonomije.
Prema procenama te agencije, tržište će ostati prezasićeno do sredine 2017. godine ako OPEK ne ispuni dogovor postignut prošlog meseca, da će smanjiti proizvodnju na nivo između 32,5 i 33 miliona barela dnevno.
Posle tog obećanja cena nafte je dostigla najvišu cenu za skoro godinu dana.
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u ponedeljak da je Rusija spremna da se pridruži merama zamrzavanja proizvodnje nafte i da smanji svoju proizvodnju tog energenta.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

IEA: Putin i OPEK brzo da ispune obećanja

Izvor: B92, 11.Okt.2016

Pariz -- Međunarodna agencija za energiju saopšila je da članice OPEK-a moraju brzo da ispune obećanja o smanjenju proizvodnje ako žele da cena nafte nastavi da raste...U svom redovnom mesečnom izveštaju, IEA je navela da je proizvodnja u zemljama OPEK-a u septembru dostigla rekord od 33,64 miliona...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.