HRV: Libijski pobunjenici pljačkaju, pale, matretiraju civile

Izvor: Studio B, 13.Jul.2011, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HRV: Libijski pobunjenici pljačkaju, pale, matretiraju civile

Snage libijskih pobunjenika odgovorne su za krađu, paljenje i zlostavljanje civila u ofanzivi ka Tripoliju, saopštila je organizacija za zaštitu ljudskih prava "Hjuman rajts voč" (HRV).

Ova grupa je saopštila da je "sama bila svedok nekih od ovih prestupa, da je o drugima ispitala svedoke, a da je sa jednim pobunjeničkim komandantom razgovarala o zlostavljanju", javio je AFP.

U saopštenju se navodi da su se ovi prestupi dogodili u junu i julu dok su se pobunjeničke >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << snage probijale kroz planine Nefusa ka jugu prestonice.

"U četiri grada koja su pobunjenici osvojili proteklog meseca u planinama Nefusa, pobunjenički borci i njihovi sledbenici nanosili su štetu imovini, palili kuće, pljačkali bolnice, domove i radnje, i pretukli su nekoliko ljudi koji navodno podržavaju vladine snage", naveo je HRV.

Francuska agencija ocenjuje da bi ove optužbe mogle da ugroze sliku o pobunjenicima kao zaštitnicima ljudskih prava u Libiji, kao i da pokrenu pitanja u vezi sa vojnom podrškom koju zemlje NATO pružaju libijskim pobunjenicima u okviru misije pod mandatom UN čiji je cilj zaštita civila.

"Pobunjeničke vlasti su dužne da zaštite civile i njihovu imovinu, naročito bolnice, i da kazne svakog ko je odgovoran za pljačku ili drugi prestup", rekao je zamenik direktora HRV za Bliski istok i severnu Afriku Džo Stork.

Libijska vlada: Preti nam nestašica hrane i vode

Libija bi mogla da se suoči sa nestašicom hrane i vode jer zbog nestašice goriva nije požnjevena većina žitarica, a nema ni mogućnosti da se voda crpi iz podzemnih rezervoara, izjavio je danas libijski ministar poljoprivrede Abdul Almadžid Elgovud.

"Vreme je za žetvu, a mi smo požnjeli samo 20 odsto useva jer zbog nestašice goriva nemamo sredstva za transport", kazao je ministar, prenosi Rojters.

"Nekada smo uvozili milion tona žitarica godišnje, ali bojim se da bi zbog embarga i birokratije Ujedinjenih nacija mogli da se suočimo sa nestašicom hrane", dodao je on, preciziravši da se prinos ove sezone procenjuje na 300.000 tona.

Hrana i gorivo za civilnu upotrebu nisu obuhvaćeni sankcijama koje su UN i Evropska unija uvele Libiji, ali trgovcima je zabranjeno da posluju sa mnogim firmama i pojedincima koji su povezani sa libijskim liderom Moamerom Gadafijem i to ometa snabdevanje.

Ministar je upozorio i na nestašcicu vode zato što vlasti nemaju dovoljno goriva i rezervnih delova za pumpe kojima se voda vadi iz podzemnih rezervoara.

"Za tri do četiri meseca situacija će se pogoršati ako UN i NATO nastave da nas sprečavaju u zadovoljavanju potreba naših građana", poručio je Elgovud.
Pogledaj vesti o: Tripoli

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.