Gori oko Tripolija: U toku novi sukobi!

Izvor: Mondo, 06.Apr.2019, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gori oko Tripolija: U toku novi sukobi!

U blizini Tripolija izbili su novi sukobi između provladinih i pobunjeničkih snaga sa istoka Libije, koje prevodi komandant Kalifa Haftar.

Foto: Youtube/screesnhot/aljazeera



Sukobi između Haftarovih i provladnih snaga vode se u tri predrađa na jugu Tripolija, gde je sedište međunarodno priznate vlade.

Snage UN u prestonici zemlje su u povišenom stanju pripravnosti.


Libijska nacionalna armija pod komandom feldmaršala >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Halife Haftara objavila je ranije da je uspostavila punu kontrolu nad međunarodnim aerodromom Tripoli, navodi se u saopštenju pres-službe vojske, objavljenom na Facebooku.

„Tokom događaja koji je bez presedana u istoriji naroda Libije, Oružane snage u ovom trenutku su uspostavile kontrolu nad čitavim međunarodnim aerodromom Tripolija“, piše u saopštenju koje prenosi "Sputnjik".

U njemu se ukazuje da će ovaj aerodrom postati odskočna daska za zauzimanje „drugih važnih objekata u prestonici u narednih nekoliko sati“.

Sinoć su stizale protivrečne informacije o kontroli nad aerodromom u Tripoliju. Prvo je izvor blizak komandi vojske maršala saopštio da je Haftarova vojska preuzela kontrolu nad aerodromom Tripoli, dok je zatim objavljeno da su snage libijske Vlade nacionalnog jedinstva saopštile da su povratile kontrolu nad njim.

Libija - bure baruta

Ranije je saopšteno i da je Libijska nacionalna armija pod komandom feldmaršala Halife Haftara obrazovala bespilotnu zonu za borbenu avijaciju u zapadnom regionu zemlje, nakon bombardovanja njenih pozicija južno od Tripolija.



Izvor: Youtube/Alajzeera

Podsetimo, vojska feldmaršala Halife Haftara nalazi se u ofanzivi na Tripoli koji kontroliše Vlada narodnog jedinstva.

Od kada je smenjen Gadafi 2011. godine Libija je zapala u haos sa dve suprostavljene administracije i niz naoružanih grupa koje se bore za vlast i za kontrolu naftnih polja.
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.