Gadafijev sin demantovao da su bombardovani gradovi

Izvor: Blic, 22.Feb.2011, 09:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gadafijev sin demantovao da su bombardovani gradovi

TRIPOLI - Sin libijskog lidera Moamera Gadafija, Saif al-Islam demantovao je danas da su oružane snage bombardovale gradove Tripoli i Bengazi, dodajući da su mete napada bila skladišta oružja izvan gradskih oblasti, javila je državna televizija.

"Oružane snage su bombardovale skladišta oružja daleko od naseljenih oblasti", prenela je televizija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << citirajući zvaničnu novinsku agenciju Jana.

Saif al-Islam negirao je ranije izveštaje da su oružane snage bombardovale Tripoli i Bengazi, preneo je AFP. Prema izveštaju arapske satelitske televizije Al Džazire, vojni avioni su "bombardovali neke lokacije" u Tripoliju.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun zgrožen je zbog vesti da je na demonstrante u Libiji otvorena vatra iz vojnih aviona i helikoptera, saopštio je danas njegov portparol.

Generalni sekretar je zgrožen izveštajima medija da su libijske vlasti pucale na demonstrante iz vojnih aviona i helikoptera. Takvi napadi na civile, ako budu potvrđeni, predstavljaće ozbiljno kršenje medjunarodnog humanitarnog prava i generalni sekretar će ga najoštrije osuditi, ističe se u saopštenju.

Ban Ki Mun je ponovo pozvao na prekid nasilja u Libiji i u kontaktu je sa ključnim članicama UN u vezi sa razvojem situacije u toj zemlji, dodao je portparol generalnog sekretara UN.

SAD: Vlasti u Tripoliju da prekinu krvoproliće

Sjedinjene Američke Države osudile su nasilje u Libiji i pozvale vlasti u Tripoliju da se prekine krvoproliće. "Pridružujemo se međunarodnoj zajednici u snažnoj osudi nasilja u Libiji. Vlada Libije ima odgovornost da poštuje univerzalna ljudska prava, uključujući pravo na slobodno izražavanje i okupljanje. Sada je vreme da prestane to neprihvatljivo krvoproliće", ističe se u saopštenju američkog državnog sekretara Hilari Klinton i dodaje da SAD ubrzano rade sa prijateljima i partnerima širom sveta da se takva poruka prenese vlastima u Libiji.

Gadafi: Nisam pobegao iz Libije

U međuvremenu je Gadafi izjavio na državnoj televiziji da se ne nalazi u Venecueli kao što je spekulisano, nego da je u libijskoj prestonici Tripoliju.

"Nisam u Francuskoj niti Venecueli. Još sam ovde", rekao je Gadafi, malo pre dva sata ujutru po lokalnom vremenu, preneo je CNN.

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijem Hejg izjavio je juče, na marginama sastanka ministara spoljnih poslova Evropske unije u Briselu, da je "video neke informacije" koje ukazuju da je libijski predsednik otišao iz zemlje i da je na putu za Venecuelu.

Te navode su demantovali zamenik libijskog ministra spoljnih poslova Kalid Kajem i ministar informisanja Venecuele Andres Izara.
Pogledaj vesti o: Libija,   Moamer Gadafi

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.