Barel nafte iznad 102 dolara zbog Libije i tražnje u SAD

Izvor: Blic, 02.Mar.2011, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Barel nafte iznad 102 dolara zbog Libije i tražnje u SAD

NJUJORK - Cena barela nafte je danas premašila 102 dolara što se objašnjava eskalacijom borbi u Libiji i većom tražnjom u svetu.

Na Merkantilnoj berzi u Njujorku cena barela domaće, američke nafte, za isporuku u aprilu je skočila za 2,6 odsto i dostigla cenu 102,2 dolara.

U Londonu cena barela nafte tipa "brent", iz Severnog mora, porasla je na 117,09 dolara. Od izbijanja antivladine pobune u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Libiji polovinom februara, nafta je u Njujorku poskupela za 19 odsto, a u Londonu za 13 procenata.

Analitičari strahuju da će pobuna u Libiji koja je krupan snabdevač Evrope, zatvoriti tamošnja naftna polja i perbaciti teret snabdevanja na druge proizvođače, već opterećene rastom tražnje u svetu.

Po zvaničnoj verziji, proizvodnja nafte u Lubiji je već opala za 50 odsto, a, po stranim izvorima, i znatno više od toga. Analitičari procenjuju da će proizvodnja mesecima biti poremećena.

Povezane vesti: Nafta se primiče ceni od 100 dolara za barel Cene kakaoa porasle na 32-godišnji maksimum Saudijska Arabija tvrdi da može da nadoknadi manjak nafte Cena kafe najviša za 30 godina Kastro: SAD planiraju NATO invaziju na Libiju

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.