Život Save Šumanovića i Miloja Milojevića izbliza

Izvor: juGmedia, 21.Dec.2016, 13:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Život Save Šumanovića i Miloja Milojevića izbliza

LESKOVAC – Narednih 20 dana Leskovčani će moći da pogledaju Biografsku izložbu velikana srpske moderne umetnosti Save Šumanovica i Miloja Milojevića koja je sinoć otvorena u holu Leskovačkog Kulturnog centra, a dogovoreno je i da gradske škole orgaizovano posećuju izložbu.

Program se priređuje u okviru obeležavanja 120 godina od rođenja Save Šumanovića, jednog od najznačajnijih slikara srpske i >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << jugoslovenske umetnosti 20. veka, kao i 70 godina od smrti Miloja Milojevića, kompozitira, muzikologa i pedagoga. 

Osim jedne informativne deletkosti izložba ima i edukativni karakter da mladim ljudima približi zivot i rad ova dva velika umetnika„, istakla je biograf Vesna Gagić.

Na otvaranju izložbe prikazan je i igrano-dokumentarni film o Savi Šumanoviću „Slikar i beračica groždza“ Nikole Leorencina, koji je proglašen najboljin ostvaranjem 2015. godine na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma.

Izložbu su otvorili Aleksandar Jakovljević, Biserka Veljković i Aleksandra Ristić koji su izveli muzičku tačku i oduševili sve prisutne u holu LKC-a.

Ovu izložbu organizovao je Fakultet Umetnosti u Nisu, projekat je podržan od strane „Sokoja“ i galerijom moderne umetnosti Save Šumanovića iz Šida.

Milena Jović

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.