Zbog lažiranja podataka, Leskovac ostao bez moderne rasvete

Izvor: RTS, 28.Jan.2020, 00:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog lažiranja podataka, Leskovac ostao bez moderne rasvete

Zamena običnih sijalica LED rasvetom u Leskovcu, moraće da sačeka. Ugovor o javno-privatnom partnerstvu, kojim je predviđeno održavanje i zamena oko 13.000 sijaličnih mesta, povučen je sa poslednje sednice Skupštine grada, jer je stručni savetnik na konkursu lažirao podatke.
Umesto da doprinese da Leskovac konačno zasija punim sjajem >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predlog ugovora o održavanju javne rasvete sa beogradskom firmom "Kip lajt" bacio je nemalu senku na postupak sprovođenja javnih nabavki.

Pošto je na inicijativu gradonačelnika Gorana Cvetanovića usvojen na hitnoj sednici Gradskog veća, u poslednjem trenutku ipak je skinut sa dnevnog reda gradskog parlamenta.
Uvidom u dokumentaciju šef odborničke grupe Zajedno za Leskovac Nebojša Cakić utvrdio je da je savetnik lažirao podatke na konkursu i prikrivao činjenicu da se njegovo preduzeće iz Pančeva nalazilo u stanju mirovanja.
"Taj status podrazumeva da ne smete da preduzimate bilo kakve pravne radnje u pravnom prometu. Dužnost je svakog da proveravaju podatke u pravnom registru i očigledno je da je neko u tom lancu i njihovoj organizacionoj šemi nije dovoljno obratio pažnju, rekao je Nebojša Cakić, šef odborničke grupe Zajedno za Leskovac.
U lokalnoj samoupravi ističu da je ceo tenderski postupak dobio saglasnost i od ministarstva privrede. Uprava za javne nabavke utvrdiće odgovornost za ovaj nemali propust.
"Sama ta komisija to telo koje ispita tu odgovornost treba da dostavi po zaključku gradskog veća izveštaj skupštini i nov predlog o usvajanju ovog projekta", naveo je Slobodan Glišić, član gradskog veća.
Inače vrednost ugovora za održavanje rasvete u Leskovcu na period od 15 godina je oko 11 miliona evra sa PDV-om.
Nadležni u gradskoj upravi kažu da će posle utvrđivanja odgovornosti savetnika ugovor o održavanju javne rasvete u najkraćem roku biti potpisan. Interesatno je da je ovaj savetnik bio uključen u tenderski postupak u više od 20 gradova u Srbiji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.