Završena rekonstrukcija leskovačke škole “Vasa Pelagić”

Izvor: JužneVesti.com, 23.Jan.2020, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena rekonstrukcija leskovačke škole “Vasa Pelagić”

Toplije učionice i nove toalete od sada ima 600 đaka koji pohađaju Osnovnu školu “Vasa Pelagić” u Leskovcu. Za unapređenje energetske efikasnosti ove škole uloženo je 150.000 evra.

Rekonstrukcija škole koja je izgrađena još 1918. godine obuhvatila je renoviranje fasade i krova, zamenu oluka, gromobranske konstrukcije, kao i nabavku opreme i sanaciju toaleta.

Nakon rekonstrukcije, troškovi >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << gradskog budžeta za održavanje ovog školskog objekta, ali i nivo zagađenja centralnog gradskog područja, prema rečima gradonačelnika Gorana Cvetanovića, trebalo bi da se smanje. Toplije učionice, foto: EU PRO

Škola koja više od jednog veka obavlja svoj obrazovno-vaspitni rad zaslužila je da bude rekonstruisana, modernija, bolje opremljena a učenici da borave i uče u prijatnom ambijentu - kaže Cvetanović.

Projekat je rađen preko razvojnog programa EU PRO koji finansira Evropska Unija, a u rekonstrukciju škole uloženo je 150.000 evra, od čega je učešće poreskih obveznika bilo nešto manje od 68.000 evra.

Da će od sada učenici i nastavnici imati topliji i prijatniji ambijent i bolje uslove za rad, smatra menadžerka sektora infrastrukture EU PRO projekta Dragana Novaković. Novi toaleti, foto: Grad Leskovac

Đaci i nastavnici ove škole će sada imati značajno bolje uslove za učenje i rad, a to je upravo cilj projekata koje EU podržava preko programa EU PRO - bolji kvalitet i uslovi života stanovništva - kaže Novakovićeva.

Dodaje i da se, pored ovoga, projekat bavi i unapređenjem znanja ljudi o značaju energetske efikasnosti i zašto je važno racionalno trošiti energente.

Pored ove škole, preko ovog programa, energetska rekonstrukcija urađena je i na zgradi Osnovne škole “Trajko Stamenkovič”, a sređene su i mnoge druge učionice, toaleti, fiskulturne sale, dvorišta i sportski tereni leskovačkih osnovnih i srednjih škola. Do sada je, kroz ovaj program, u leskovačke škole uloženo 240 miliona dinara.

Sve aktivnosti sprovode se u partnerstvu sa programom Swiss PRO koji podržava Vlada Švajcarske.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.