Žandarmi upali u noćni klub i pretukli goste

Izvor: S media, 08.Maj.2010, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žandarmi upali u noćni klub i pretukli goste

Šezdesetak ma­­­ski­­­ranih pripadnika Žandarmerije iz Niša i tridesetak pripadnika kriminalističke policije iz Leskovca u raciji 24. aprila pretukli su goste, osoblje i obezbeđenje noćnog kluba „Aleksandar“ u centru Leskovca. Raciju su zabeležile i kamere video-nadzora kluba, a snimci su prosleđeni vrhu MUP-a, saznaje „Blic“.

U MUP-u Srbije ne žele da potvrde da je u raciji bilo prekoračenja >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ovlašćenja, ali nekoliko gostiju kluba, koji su se javili „Blicu“, tvrde da su te večeri dobili batine.

U Hitnoj službi u Leskovcu nisu bili raspoloženi za priču, uz objašnjenje da se slabo sećaju tog događaja.

- Koliko se sećam, bilo je nekoliko intervencija u samom klubu, ispred njega i još nekoliko u policiji. Sve su to bile lakše povrede ili povišen krvni pritisak - rekao je jedan lekar iz ove službe.

- Maskirani žandarmi su na stepeništu naleteli na mladića koji je odmah čučnuo kada ih je video. Svaki drugi koji je prošao pored njega šutnuo bi ga čizmom. U predvorju bara su naleteli na devojke i bez upozorenja ih ošamarili. Utrčali su u salu bara, izvukli ljude i bacali ih na gomilu, udarajući ih sve vreme. Batine je greškom dobio i jedan leskovački policajac u civilu, koji je uzaludno pokazivao službenu legitimaciju - prepričava sagovornik „Blica“ koji je pogledao video-zapis sigurnosnih kamera.

Tu priču potvrđuje i devojka koja je te noći bila u klubu.

- U „Aleksandru“ je svirala grupa „Viva Las Vegas“ i sa društvom sam sedela u njihovoj blizini, okrenuta ulazu. Čula sam povike: „Ovo je racija, ruke na sto, glavu dole!“ Nastala je grobna tišina, a krajičkom oka sam videla maskirane ljude. Pomislila sam da su neki teroristi! Počeli su da izvlače iz sale jednog po jednog, da ih udaraju i vuku po podu. Čuli su se tupi udarci i ječanje, dreka žandarma. Mog druga su udarili po leđima, srušio se. Tada sam se onesvestila. Kada sam otvorila oči, bila sam sva mokra jer su me neki inspektori u civili prskali vodom. Jedan žandarm mi je prišao i rekao da izađem iz kluba i od Hitne pomoći zatražim pomoć i da se vratim. Odbila sam jer nisam imala snagu da se pokrenem - priča J. M. (30) i dodaje da je cele nedelje pila „bromazepan“ i da još imam košmare.

Mladić N. P. (25) tvrdi da je dobio batine.

- Držao sam ruke na stolu, ali sam, na moju nesreću, samo malo pomerio glavu. Tog momenta me je ščepao za vrat jedan žandarm, udario me pesnicom u bubrege, odvukao u hol i bacio me preko nekih devojaka koje su ležale na podu. Drugi me je pitao gde sam sakrio drogu i skidao mi košulju, preturao po džepovima - priča ovaj mladić.

On navodi da je na tom mestu, sa rukama na glavi, ležao sve do kraja racije.

- Preko mene su padali drugi ljudi, koji su ječali i krvarili. Jedan žandarm je rekao da pozovu Hitnu pomoć zbog jednog povređenog, a drugi mu je kazao da ga izbaci napolje „da mu ne umre unutra“. Kasnije sam čuo da je taj mladić u tom momentu imao epileptični napad. Takođe sam čuo da je tokom racije pronađeno i oružje - priča N. P.

Devojka J. K. je izašla da kupi cigarete i kada se vratila, videla je blokiranu Ulicu cara Lazara, u kojoj je klub.

- Shvatila sam o čemu se radi. Primetila sam da neko sa terase u susednoj zgradi kamerom snima ulaz kluba ispred koga je bilo nekoliko policajaca, žandarma i policijskih automobila. Jedan žandarm se izdvojio iz gomile i utrčao u ulaz. Posle dva minuta u stanu iz koga se snimalo upalila su se sva svetla i začula se vriska devojaka - ispričala je ova devojka.

U vrhu srpske policije juče su samo nezvanično naveli da je Žandarmeriji poziv uputila leskovačka policija jer je tri puta obezbeđenje kluba zabranilo ulazak policajcima.

On objašnjava da su celu raciju, pored video-nadzora kluba, snimile i kamere MUP-a i da oba snimka pregleda specijalni tim iz Odseka za zakonitost Žandarmerije.

- Koliko mi je poznato, nema pritužbi građana na ponašanje Žandarmerije. Ako nema povređenih, znači da nije bilo prekoračenja upotrebe sredstava prinude. Snimci se detaljno analiziraju i ako se utvrdi da je neko prekoračio ovlašćenja, taj će biti kažnjen - navodi naš sagovornik iz vrha srpske policije.

U leskovačkoj policiji napominju da su se za „raciju odlučili, pre svega, zbog dojave da je te večeri tamo trebalo da se obavi primopredaja veće količine droge“.

- Drogu nismo našli, ali smo našli nekoliko bejzbol palica, bokseva i suzavca. Možda je neko dobio šamar ukoliko se oglušio o pravila racije - priča jedan od šefova leskovačke policije.

Ivica Petković, zvani Keks, gazda kluba „Aleksandar“, rekao je da se zvaničnim putem obratio načelniku leskovačke policije, ali da, kako tvrdi, „ima snimak racije“.

N. B. Jaćimović - A. Ž. Adžić



Gradonačelnik pozdravio akciju


Gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić izjavio je za „Blic“ da „pozdravlja akciju“ Žandarmerije i policije u noćnom klubu „Aleksandar“.

- Pozdravljam njihovu akciju jer u taj klub nisu smeli da uđu ni naši komunalni inspektori, uprkos svakodnevnim pritužbama građana. Ne verujem u prekoračenje službenih ovlašćenja jer sam obavešten da su na podu bili samo oni koji su se oglušili o naređenja žandarma - kaže leskovački gradonačelnik.

M. I.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.