Ustanova za stare obeležila 50 godina rada

Izvor: juGmedia, 17.Okt.2014, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustanova za stare obeležila 50 godina rada

LESKOVAC – Svečanom akademijom u Narodnom muzeju Ustanova za odrasle istarije u Leskovcu obeležila je danas 50 godina rada. Zvanično je osnovana 1964. godine kao Dom staraca koji je imao 64 kreveta.

Zbog sve veće potrebe zbrinjavanja starih dograđivan je 1976. i 1980. godine, kada je smeštajni kapacitet povećan na 174 kreveta.

U kratkom podsećanju na istorijat ove ustanove istaknuta je i 1994. godina kada >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << je počela sa radom služba za vandomsku zaštitu starih i 2003. godina kada je otvren Klub za stara i odrsasla lica.

Grad Leskovac je u protkele dve godine za programe socijalne zaštite, koje realizuje ova ustanova, izdovojio oko 7,5 miliona dinara, rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović. On je kazao da za će za prvu fazu izgradnje dnevnog boravka za najstarije, kao jednog od vidova socijalne brige o starima, biti potrebno da se izdvoji oko šest miliona dinara.

Dosta brinemo o starima i ja vam već sada dajem informaciju da dve i po do tri hiljade ljudi, koji žive u Americi, svoju starost žele da provedu ovde u Srbiji“, kazao je Cvetanović.

Smeštajni kapacitet stacionarnog dela je stalno popunjen a samo ove godine u Ustanovu za odrasle i starije primljeno je 46 korisnika iz cele Srbije.

Trenutno su zbrinuti korisnici iz dvadeset i jedne opštine, povećani si smeštajni kapaciteti, nabavljeni novi medicinski aparati, postavljena je bolnička signalizacija i osavremenjena kuhinja, istakla je Gordana Savić, direktorka Ustanove za odrasle i starije.

Inače prvi „sirotiljski dom“ u Leskovcu podignut je 1934. godine na Svetoilijskom groblju za čiju je izgradnju leskovački trgovac i veliki humanista Gavra Čuljković zaveštao tadašnjih 150 hiljada dinara.

(Kraj)bdi

Nastavak na juGmedia...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.