Izvor: JUGpress.com, 14.Dec.2019, 21:55 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Učenici iz Leskovca dve nedelje u Atini uče pripremu poslastica
LESKOVAC
Zahvaljujući saradnji sa Organizacijom ”Inplanet” iz Atine, tridesetoro djaka Trgovinsko-ugostiteljske škole u Leskovcu, sa obrazovnog profila poslastičar, dve nedelje će provesti u prestonici Grčke, učeći pripremu tradicionalnih poslastica ove zemlje.
To je deo projekta Erazmus plus i prvi put da jedna srednja škola iz Leskovca, bude deo ovog velikog programa namenjenog mladima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << />
Saradnja Trgovinsko-ugostiteljske škole i ”Inplaneta”, odvijaće se, prema rečima predsednika organizacije, Dimitrisa Soliotisa, u tri nivoa:
“Tridesetoro učenika, podeljenih u tri grupe,u pratnji profesora, 15 dana boraviće u Atini.Tamo će, kroz seminare, radionice i predavanja, učiti da pripremaju tradicionalne grčke slatkiše, kao što su sufle, voćne torte, profiterole, ekmek, baklave, kadaif, ravanija , samali i sladoled. Istovremeno će posećivati kurs grčkog jezika i sticati znanja iz oblasti istorije i grčke kulture, jer se jedna zemlja može upoznati, tek kada je sagledate iz svih uglova.
Blagoj Ristov, predstavnik ”Inplaneta”, imao je zadatak da kontaktira srpske škole i ponudi im učešće u Programu ”Erazmus plus”.
” Povezali smo se sa 20-30 srpskih srednjih škola, ali smo dogovor o saradnji postigli sa Trgovinsko-ugostiteljskom školom iz Leskovca, jer je menadžment škole bio veoma kooperativan i saglasan da su predložene aktivnosti odličan način da ovi mladi ljudi unaprede svoja znanja. U januaru ove godine smo zajednički konkurisali za sredstva. Naš projekat je ocenjen kao vrlo dobar i dobio je podršku Evropske unije..
Prva grupa učenika sa svojim mentorom, put Atine kreće u februaru, druga u martu, a treća naredne jeseni. Projekat je vredan 60 hiljada evra, kojima se pokriva put, smeštaj i ishrana i sve prateće aktivnosti tokom dvonedeljnog boravka. Domaćin srpskim djacima i profesorima, tokom treninga i radionica, je jedna od najvećih stručnih škola u Grčkoj:
” Radi se o Institutu ”Glifada”, koji ima svoju laboratoriju i tamo će se odvijati gotovo čitava praksa. Predvideli smo, medjutim, da budući mladi poslastičari iz Leskovca, posete kompanije za proizvodnju slatkiša, ali i male pekare, kako bi se upoznali sa različitim tehnologijama i načinima izrade”.
Dimitris Soliotis dodaje i da djacima Trgovinsko-ugostiteljske škole, bukvalno neće trebati džeparac, jer je sve što im je potrebno pokriveno novcem od projekta, a ideja programa je i da njihova stručna poseta Atini, ne bude na teret kućnog budžeta roditelja.
PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)
I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Leskovac