Izvor: JUGpress.com, 14.Dec.2019, 21:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učenici iz Leskovca dve nedelje u Atini uče pripremu poslastica

LESKOVAC

Zahvaljujući saradnji sa Organizacijom ”Inplanet” iz Atine, tridesetoro djaka Trgovinsko-ugostiteljske škole u Leskovcu, sa obrazovnog profila poslastičar, dve nedelje će provesti u prestonici Grčke, učeći pripremu tradicionalnih poslastica ove zemlje.

To je deo projekta Erazmus plus i prvi put da jedna srednja škola iz Leskovca,  bude deo ovog velikog programa namenjenog mladima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << />
Saradnja Trgovinsko-ugostiteljske škole i ”Inplaneta”, odvijaće se, prema rečima predsednika organizacije, Dimitrisa Soliotisa, u tri nivoa:

“Tridesetoro učenika, podeljenih u tri grupe,u pratnji profesora, 15 dana boraviće u Atini.Tamo će, kroz seminare, radionice i predavanja,  učiti da pripremaju tradicionalne grčke slatkiše, kao što su sufle, voćne torte, profiterole, ekmek, baklave, kadaif, ravanija , samali i sladoled. Istovremeno će posećivati kurs grčkog jezika i sticati znanja iz oblasti istorije i grčke kulture, jer se jedna zemlja može upoznati, tek kada je sagledate iz svih uglova.

Blagoj Ristov, predstavnik ”Inplaneta”, imao je zadatak da kontaktira srpske škole i ponudi im učešće u Programu ”Erazmus plus”.

” Povezali smo se sa 20-30 srpskih srednjih škola, ali smo dogovor o saradnji postigli sa Trgovinsko-ugostiteljskom školom iz Leskovca, jer je menadžment škole bio veoma kooperativan i saglasan da su predložene aktivnosti odličan način da ovi mladi ljudi unaprede svoja znanja. U januaru ove godine smo zajednički konkurisali za sredstva. Naš projekat je ocenjen kao vrlo dobar i dobio je podršku  Evropske unije..

Prva grupa učenika sa svojim mentorom, put Atine kreće u februaru, druga u martu, a treća naredne jeseni. Projekat je vredan 60 hiljada evra, kojima se pokriva put, smeštaj i ishrana i sve prateće aktivnosti tokom dvonedeljnog boravka. Domaćin srpskim djacima i profesorima, tokom treninga i radionica, je jedna od najvećih  stručnih škola u Grčkoj:

”  Radi se o Institutu ”Glifada”, koji ima svoju laboratoriju i tamo će se odvijati gotovo čitava praksa. Predvideli smo, medjutim, da budući mladi poslastičari iz Leskovca, posete kompanije za  proizvodnju slatkiša, ali i male pekare, kako bi se upoznali sa različitim tehnologijama i načinima izrade”.

Dimitris Soliotis dodaje i da djacima Trgovinsko-ugostiteljske škole, bukvalno neće trebati džeparac, jer je sve što im je potrebno pokriveno novcem od projekta, a ideja programa je i da njihova stručna poseta Atini, ne bude na teret  kućnog budžeta roditelja.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.