Izvor: JUGpress.com, 24.Jun.2020, 18:26

U Leskovcu palo 125 litara kiše za 24 časa

LESKOVAC

Zamenik komandanta Kriznog štaba Leskovca Vladimir Petković održao je konferenciju za medije i izneo stanje na teritoriji Leskovca, s obzirom da je u prethodnih 24 časa palo 125 litara kiše po metru kvadratnom. On je trenutnu situaciju ocenio kao stabilnu.

„Vučjanka, Jablanica, Veternica i Morava su pod kontrolom, osim reke jablanice koja beleži blagi porast nivoa. U Vučju je sinoć pretila >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << opasnost od izlivanja, ali zahvaljujući brzoj intervenciji nije do toga došlo. Desio se manji odron na vučjanskom groblju, usled čega je oštećeno nekoliko grobnih parcela. U Žabljanu je situacija bila složenija i bilo je nekoliko potopljenih dvorišta, dok objekti nisu bili zahvaćeni vodom. Stranje u Žabljanu je danas stabilno, voda se povukla. U Radonjici imamo nekoliko oranica pod vodom, ali i nekoliko dvorišta, ali bez veće opasnosti po stanovništvo i imovinu. Brzom reakcijom stanovnika i članova mesnih zajednica Strojkovce i Palikuća, uz pomoć Štaba za vanredne situacije, u ovim selima je obezbeđena oblast kako ne bi došlo do veće štete. Nivo Vučjanke opada, tako da u Vučjanskom kraju ne očekujemo nove probleme.“

Petković je pomenuo i problem u Bogojevcu, gde podrumske prostorije u nekoliko objekata u manjoj meri pod vodom i gde se uz pomoć vatrogasaca ta voda izbacuje.

„I Veternica je u opadanju što je činjenica koja ohrabruje. Reka Jablanica je u Turekovcu poplavila neke manje površine koje su pod zasadom povrća, kao i neke oranice. Jablanica blago raste, ali je i ona pod kontrolom.“

Na više mesta su se javili odroni, kao što je put Igrište-Slavujevce, do je put Kaluđerce-Crcavac na dva mesta u prekidu. Petković kaže da će sanacija tog dela biti apsolutni prioritet.

„Imamo odrone i manje smetnje u komunikaciji kod mesta Bukova glava, gde je u pitanju most, kao i Brza-Gorina. Na keju Vučjanke kod pijace su građani prijavila oštećenja, ali se radi o nečemu što je već bilo tu, odnosno nije posledica sinoćnih padavina.“

Aleksandar Kostić iz Civilne zaštite Grada Leskovca se pozvao na izveštaj Hidrometereološkog zavoda po kome nema najava novih padavina u nekom narednom periodu, tako da nema bojazni da će doći do pogoršanja situacije.

„U najavi je i da buduće padavine ne budu ovako obilne.“

Kostić je pojasnio situaciju oko kanala kod Šainovačkog potoka, da tamo ima mulja, ali i da je nivo vode prema reci u opadanju. Na bazenu Vučjanke kod hidroelektrane je bilo dosta mulja i granja i čim mehanizacija bude mogla da se približi, krenuće se sa otklanjanjem. Brana je, inače, bila otvorena.

Zamenik komandanta Kriznog štaba Leskovca Vladimir Petković je zamolio sve građane sa teritorije grada Leskovca čija su domaćinstva ugrožena usled obilnih padavina, da se obrate operativnom centru Sektora za vanredne situacije na sledeće brojeve telefona:

016/252-093

016/200-270

016/251-351

016/19-85

Ili vatrogasno-spasilačkoj jedinici Sektora za vanredne situacije: 016/193

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.