Svako drugo dete u Leskovcu trpi nasilje

Izvor: juGmedia, 23.Nov.2016, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svako drugo dete u Leskovcu trpi nasilje

LESKOVAC – Skoro svako drugo dete u Leskovcu trpi neki vid naselja, upozorava sociolog Marina Stefanović Momčilović i kaže da su manipulisanje, zanemarivanje i zlostavljanje su najčešći oblici nasilja nad decom u porodicama.

Marina Momčilović je vođa tima u leskovačkom Domu zdravlja za borbu protiv nasilja nad decom i kaže da je devojčica koja je silovana od strane nekoliko starijih muškaraca u Ždeglovu >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << smeštena kod hranitelja i sledi joj mukotrpan proces ozdravljenja uz pomoć psihologa

Ona upozorava da je najgore to što nasilju često okrećemo glavu, a često i ne znamo da se nad nama nasilje čini ili ga možda i mi činimo ka drugima.

Najtužniji mi je bio slučaj majke dvoje dece koja je došla kod mene i kazala mi: muž mene jeste tukao, šutirao, maltretirao i vređao, ali da ne grešim dušu, decu nikada nije ni pipnuo. Zar i to nije nasilje? Pa, deca su sve to posmatrala i sigurno su bila povređena„, ističe Momčilovićeva.

Tokom 2015. godine u Srbiji je bilo 6.520 prijava za nasilje nad decom Centrima za socijalni rad .

Prema vrsti nasilja, prijave su se najviše odnosile na zanemarivanje dece (2890), zatim fizičko nasilje (1772), psihičko nasilje (1551), seksualno nasilje (115), i ekonomsko nasilje nad decom (45).

Sociolozi i psiholozi upozoravaju da je u porastu broj prijava za zanemarivanje dece, fizičko, psihićko, seksualno i ekonomsko, kao i vršnjačko i digitalno nasilje nad decom.

Dragan Marinković

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.