Skoro 17.000 Leskovčana nema posao

Izvor: JužneVesti.com, 05.Feb.2019, 15:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skoro 17.000 Leskovčana nema posao

Iako je prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje 2018. godine nešto više od 1.000 Leskovačna našlo posao, stopa nezaposlenosti u ovom gradu i dalje je velika - čak 16.821 radno sposobnih ne radi.

Najveći broj nezaposlenih ima srednju stručnu spremu, a prema podacima, najviše su bez posla mladi između 25 i 29 godina, kao i oni preko 50 godina.

Inače, ukupno u Jablaničkom okrugu posao nema 28.817 ljudi, a posle Leskovca, najviše nezaposlenih >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << je u Vlasotincu - 4.311.

Načelnica Odeljenja za razvoj preduzetništa, programe zapošljavanja i dodatno obrazovanje i obuke Danijela Trako kaže da su tokom 2018. godine održane 23 obuke kroz koje je prošlo 435 osoba. Upravo su obuke, kaže ona, način da se lakše nađe posao.

Nestručan kadar može proći obuku, edukovati se i tako lakše doći do posla. Ljudi moraju da shvate da posao ne treba da čekaju, već da se aktiviraju i traže - kaže Trako.

Obuke se inače održavaju iz različitih sfera, a na osnovu zainteresovanosti građana, ali i potreba tržišta.

Prema rečima Dejana Stankovića, direktora leskovačke Filijale, poslodavci su u prethodnom periodu najviše tražili obučene kadrove u krojačkoj i elektro-industriji.

Ovo je, kaže, očekivano jer je otvorena fabrika Aptiv Packard koja se bavi proizvodnjom električnih instalacija, a proizvodni pogoni poput Džinsija proširuju proizvodnju, te potražnja za ovim kadrovima povećana.

Najveću potražnju imali smo za krojačima i radnicima koji imaju znanja o električnim instalacija - kaže Stanković.

Zbog toga će, u toku godine, organizovati obuke za ove kadrove, kako bi teže zaposlive grupe bile konkurentne na tržištu i lakše došle do posla.

Podsetimo, za povećanje zaposlenosti Leskovac će u 2019. godini izdvojiti 20 miliona dinara.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.