Školi plene imovinu zbog duga za gradnju

Izvor: Blic, 29.Dec.2010, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Školi plene imovinu zbog duga za gradnju

LESKOVAC - Sva pokretna imovina Medicinske škole u Leskovcu biće zaplenjena 7. januara jer je leskovačko preduzeće „Novogradnja”, juče najavilo plenidbu po izvršnom sudskom rešenju Višeg suda u Beogradu za dug od 60 miliona dinara. Ovo preduzeće je 2005. godine sagradilo novi školski objekat na mestu starog, izgorelog u požaru. Ministarstvo prosvete i lokalna samouprava, koji su finasirali gradnju, ostali su dužni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 42,5 miliona dinara, a dug se tokom godine uvećao za kamate i sudske troškove.

- Godinama smo u agoniji i živeli smo u strahu od ovog dana. Zaista ne znam šta ćemo raditi ako dođe do zaplene. To praktično znači zatvaranje škole sa oko 800 učenika i oko 110 profesora u stalnom i honorarnom statusu. Znamo da nismo krivi ni za šta, a ispaštamo. Mislim da ni učenici ni profesori ove škole nisu to zaslužili - kaže direktorka škole Zorica Kastratović, koja je zatražila hitnu pomoć lokalnih i republičkih vlasti.

Škola je izgorela u proleće 2005. godine pod još nerazjašnjenim okolnostima. Nova zgrada napravljena je za 105 dana, a u gradnji je učestvovalo 10 podizvođača radova. Sagrađeno je 1.776 kvadrata za cenu od 105 miliona dinara.

Zorica Kastratović

- Radilo se udarnički jer su nas pritiskali i iz lokalne samouprave i iz Ministarstva prosvete - kaže vlasnik „Novogradnje” Vojislav Mladenović.

Tragedija ove škole je što se ona javlja kao naručilac poslova, a ne lokalna samouprava i nadležno ministarstvo, iako ni tadašnje rukovodstvo škole ni o čemu nije odlučivalo. Tada su zvaničnici obelodanili da će Ministarstvo finansirati gradnju sa 80, a opština Leskovac sa 20 odsto. Međutim, taj ugovor nije niko video, što navodi na zaključak da je reč o usmenom dogovoru. U to vreme predsednik opštine bio je Gojko Veličković, a ministar prosvete Slobodan Vuksanović.

- U arhivi nigde nismo pronašli ugovor koji po bilo kojoj osnovi obavezuje Leskovac da plati izvođača radova - bio je kratak Slobodan Kocić, gradonačelnik Leskovca, a načelnik Školske uprave u Leskovcu Bratislav Vasić je rekao da je slučaj Medicinske škole podigao na najviši nivo u Ministarstvu prosvete.

Nikog od nadležnih u tom ministarstvu juče nismo mogli da dobijemo, ali su ministar Žarko Obradović i njegovi pomoćnici prilikom svakog boravka u Leskovcu obećavali da će iznaći rešenje za sukcesivnu isplatu duga. Pri tom su tvrdili da je cena gradnje škole astronomska i najavljivali trojnu komisiju Vlade Srbije koja bi ispitala sve okolnosti u vezi sa cenom i gradnjom. Ništa od toga nije učinjeno, a izvor „Blica” tvrdi da dug Medicinske škole nije ušao u budžet Ministarstva za narednu godinu.

Vlasnik „Novogradnje”, koji je za plenidbu izabrao vreme raspusta, kaže da neće odustati od svoje namere.

- Znam da od klupa, tabli, kompjutera i ostalih nepokretnosti ne mogu da namirim dug, ali sam revoltiran, pa ću sve sakupiti, odneti na ledinu, zapaliti ili ostaviti da trune - kaže Mladenović, koji tvrdi da mu je ministar Obradović lično obećavao plaćanje duga.

- Lažu me godinama. Upropastili su me Ministarstvo prosvete i lokalna samouprava. Podigao sam kredit kod „Agrobanke” da bih sazidao školu, ostao sam dužan podizvođačima, blokiran mi je račun, otpustio sam radnike, a preostali ne primaju platu - tvrdi Mladenović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.