Škola zbog duga ostaje bez imovine

Izvor: B92, 25.Feb.2011, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škola zbog duga ostaje bez imovine

Leskovac -- Privredni sud u Leskovcu zakazao je plenidbu pokretne imovine Medicinske škole za 7. mart zbog duga od 42,5 miliona dinara leskovačkoj Novogradnji.

Zanatska građevinska zadruga Novogradnja je 2005. godine dogradila novi deo i obnovila stari školski objekat Medicinske škole, koji je stradao u požaru, po ceni većoj od 100 miliona dinara.

Nosilac investicije bila je Medicinska škola, a finansijeri >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lokalna samouprava sa 20 odsto i Ministarstvo prosvete sa 80 odsto, po usmenom dogovoru tadašnjih predstavnika vlasti.

Ostao je neisplaćen dug od oko 42,5 miliona dinara, a pravosnažna presuda za naplatu duga doneta je prošle godine.

Spor Medicinske škole i Novogradnje trajao je nekoliko godina i više sudskih veštaka je potvrdilo da cena iz ugovora odgovara ceni izvedenih radova. Ministarstvo prosvete se nije uključivalo u taj spor, a pravobranilac grada Leskovca se uključio tek u završnicu sudskog procesa.

Vlasnik Novogradnje Vojislav Mladenović ranije je već najavljivao prinudnu naplatu, ali je odustao jer je morao od Privrednog suda da dobije rešnje o prenameni sredstava naplate, budući da škola nije imala novac na računu.

"Mi nećemo dozvoliti da nam se odnesu table, klupe i kompjuteri jer bi se time, praktično, zatvorila škola. Pokušaćemo fizički da sprečimo plenidbu naše imovine", kazala je direktorka škole Zorica Kastratović.

Pomoćnik ministra prosvete Dragutin Trninić je rekao da Ministarstvo nema novac da plati toliki iznos, ali i da nema ni dokument na osnovu koga bi izvršilo uplatu.

"U slučaju Medicinske škole se radi o prevari veka zbog naduvane cene građevinskih radova. To je posao za istražne organe. S druge strane, Ministarstvo nema toliki novac jer budžetska sredstva za srednje škole u delu gradnje iznose 13,7 miliona dinara za ovu godinu", kazao je Trninić.

On je dodao da, i kada bi bilo novca ne bi bio uplaćen, jer ne postoji nikakav dokument koji obavezuje Ministarstvo na to.

Trninić je izrazio uverenje da Medicinska škola neće biti zatvorena, ali nije znao da kaže kako će biti nadoknađena pokretna imovina ukoliko je poverilac zapleni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.