Škola za tekstil i dizajn čeka rekonstrukciju

Izvor: JUGpress.com, 09.Jan.2018, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škola za tekstil i dizajn čeka rekonstrukciju

LESKOVAC

Srednja škola za tekstil i dizajn u Leskovcu, na spisku je Kancelarije za javna ulaganja, koja obezbedjuje sredstva za infrastrukturno ulaganje u objekte od javnog interesa za stanovnike gradova i opština u Srbiji. Projekat se radi, a najveći problem predstavljaju nerešeni imovinsko-pravni odnosi, rekla je direktorka Mare Karanfilović.

Lista za 2o18. godinu sačinjena je ranije i u nju je uvrštena Škola za tekstil i dizajn, a da li će i kada biti >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << ispunjeni uslovi za početak rekonstrukcije i unapredjenje energetske efikasnosti, zavisi isključivo od aplikanta i lokalne samouprave, koja iza njega stoji. Ako na vreme završimo projekat i on bude dovoljno dobar, imamo uveravanja da će sredstva za radove biti obezbedjena, rekao je danas gradonačelnik Goran Cvetanović:

“Ova talentovana i marljiva deca svakako zaslužuju bolje uslove za učenje i rad i mi ćemo učiniti sve kako bismo im to omogućili. Ovo ne samo da je Škola koja obrazuje nadarene buduće umetnike, dizajnere i inženjere, već je i prva u gradu ušla u sistem dualnog obrazovanja. Kvalitet su odmah prepoznali nemalčki donatori, ali i brojne kompanije, pokrenuvši saradnju sa školom. Ovi mladi ljudi, ako ne nastavljaju sa školovanjem, odmah mogu doći do posla, za koji su se obučili, što u školskim radionicama, što u realnim uslovima, fabričkim halama i pogonima. Zbog toga je njihova što bolja priprema za odlazak na fakultete ili na realna radna mesta, naša obaveza”.

Projekat se, kaže direktorka Mare Karanfilović radi, ali na putu njegovog završetka, brojne su prepreke:

” Ono što će nam biti najveći problem jeste obezbedjivanja dozvola, zbog toga što je škola stara. Prvi deo izgradjen je 3o-ih godina, drugi 1965. Ni iz jednog perioda nema gradjevinske i upotrebne dozvole. Smatram da je vrlo važno što radimo zajedno sa lokalnom samoupravom, odnosno Odeljenjem za društvene delatnosti i lokalni razvoj. Već smo imali posetu stručnjaka iz Agencije, obišli su parcelu, ali se neke stvari teško rešavaju, jer je ona trenutno u vlasništvu osmoro ljudi. Biće muka sve razgraničiti i utvrditi, kako bismo mogli da pokrenemo proces legalizacije i dobili potrebne dozvole. Ja se ipak nadam da ćemo ceo taj mučan proces završiti na vreme, jer iza celog posla stoji timski rad.

Cvetanović je podsetio na činjenicu da Škola za tekstil i dizajn nije jedina u gradu izgradjena bez gradjevinske dozvole i ostalih neophodnih saglasnosti i to lokalnoj samoupravi, ali i drugim investitorima uvek predstavlja najveći problem. Nasledili smo takvo stanje i na nama je da ga sukcesivno ispravljamo, naglasio je Cvetanović, dodajući kako vrlo često procesi pribavljanja sredstava za adaptaciju i prikupljanja neophodne dokumentacije, teku paralelno, što odlaže početak radova, ali stavlja tačku na nerešene imovinsko-pravne odnose.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.