Siromašni Leskovčani izlaz traže u samoubistvu

Izvor: JuznaSrbija.info, 15.Apr.2015, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Siromašni Leskovčani izlaz traže u samoubistvu

U Urgetnom centru Opšte bolnice u Leskovcu prošle godine zbrinuto je 259 Leskovčana zbog pokušaja samoubistva, najviše zbog egzistencijalnih problema, a među njima je i veliki broj tinejdžera i dece.

„Najviše je bilo prekomerne upotrebe lekova, bilo je četriri pokušaja vešanjem i pet samopovređivanja žiletom“, priča za „Blic“ Tatjana Jovanović, načelnica Službe za psihijatriju u ovoj bolnici.

Uporedo je porastao i broj suicida među >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << mladima.

„Došlo je do drastičnog povećanja broja suicida prema evidenciji Urgetnog centra, ali i do drastičnog povećanja broja pacijenata lečenih na našem odeljenju. Posebno je zabrinjavajući rast pokušaja samoubistava među tinejdžerima i decom“, ističe Jovanovićeva.

Većina nema dijagnozu mentalno obolelih, ali i većina odbija psihijatrijsko lečenje.

„Imamo čak četiri, pet lica koja više puta pokušavaju da izvrše suicid. Trenutno imamo osobu na odeljenju koja je u proteklih par nedelja pet puta pokušala suicd“, kaže Jovanovićeva.

I u ovoj godini se nastavlja trend rasta suicda.

„Posebno se povećava broj dece koja su pokušala samoubistvom upotrebom lekova. Uglavnom se radi o deci iz disharmoničnih porodica gde postoje narušeni partnerski odnosi“, objašnjava.

Stariji se na taj korak odlučuju zbog egzistencijalnih teškoća.

„Nemogućnost suočavanja s egzistencijalnim teškoćama, narušeni bračni partnerski odnosi, osobe u srednjem životnom dobu, koje se okrenu i prave retrospektivu svoga života i pokušavaju takozvano bilansno samoubistvo“, naglašava načelnica Službe za psihijatriju u Opštoj bolnici u Leskovcu.

M. Ivanović
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.