Izvor: JUGpress.com, 20.Feb.2020, 10:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šampion(ska) akademija budućih asova

LESKOVAC

Fudbalski trenerski zanat u današnje vreme izuzetno je težak i naporan posao. Mnogo je onih koji misle da znaju sve i da mogu sve da urade. Ali, to baš i nije tako. Mnogo znoja mora da se prolije ukoliko se želi da se stigne do pravog cilja. Posebno težak je stvaralački rad trenera koji rade najmlađima i  polaznicima na fudbalskom terenu. Veliki >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << broj roditelja smatra da su njihova deca vanserijski talenati, ali na fudbalskom zelenom pravougaoniku nema prevare i tu se sve vidi. Da li neko vredi ili nema talenta da bi mogao ozbiljno da igra fudbal.

I svi oni su nekad bili izuzetno talentovani fudbaleri i istinski su se dokazali u leskovačkoj Dubočici, kao i u mnogim drugim klubovima gde su nosili dres tamošnjih ekipa. Kao igrači na terenu  ostavili su dubok pozitivni trag, dobrim igrama i viteškim ponašanjem. Sada su na novom poslu, mnogo težem i izuzetno odgovornom. Rade sa polaznicima fudbala, od takozvanih petlića i dece koja nisu u takmičarskom pogonu. Na čelu ekipe i sa dirigentskom palicom je Milan Đorđević,  a tu su još i Igor Pešić, Zvonko Stanković i trener golmana Nenad Petrović. Radno mesto je fudbalski teren FK ,,Mladost” u obližnjem Vinarcu, a ekipa je OFK ,,Šampion 2014”.  Ovih februarskih dana bili smo na licu mesta u Vinarcu da se uverimo u sve priče kako se ovde stvaraju budući fudbalski asovi, a da su neki već otišli i pod skute naših najvećih klubova.

– Po završetku fudbalske karijere odlučili smo da oformimo omladinsku fudbalsku školu  i nadenuli joj ime OFK,,Šampion 2014”. To je bilo krajem novembra 2014.godine, kada je Dubočica jednog trenutka bila van takmičenja. Imali smo viziju i želju istinskog i metadološkog rada sa najmlađima uz poštovanje svih postulata stručnog i savremenog rada – upoznaje nas sa motivima otvaranja škole fudbala za najmlađe, Nenad Petrović, trener golmana, kome je pripala ,,nezahvalna” uloga pijara kluba, pošto su ostale kolege bile zauzete fudbalskim obavezama na nekim terenima u samom gradu.

Gde ste, inače, prvo počeli da održavate treninge ?

– Do kraja 2014.godine sa decom smo radili u balon sali kod Tekstilne škole u Leskovcu, a kasnije kada smo ušli u takmičenje takmičarske 2015/2016.godine u Drugoj ligi Fudbalskog saveza regiona istočne Srbije, od juna 2015.godine prelazimo u Vinarce da treniramo i igramo kao domaćini svoje utakmice na terenu FK ,,Mladost”. Naišli smo na razumevanje ljudi iz kluba i samih Vinarčana i taj odnos sportskog fer pleja i poštovanja svega dogovorenog držimo se i danas.

Koliko danas vidimo teren je u odličnom stanju, a u kakvom ste ga zatekli juna 2015.godine?

– Ne bih previše da ulazimo u ono što je nekad bilo. Sam teren bio je u lošem stanju jer nije održavan kako treba, verovatno, zbog nedostajućih sredstava. Preuzeli smo kompletno brigu o terenu i svu ostalu fudbalsku infrastruktru čineći sve da uslovi za decu budu na potrebnom nivou. Svi troškovi održavanja terena i ostalog se servisiraju sredstvima od strane naše škole.

Koliko je dece u trenažnom procesu ?

– Trenutno na treninzima se pojavljuje više od 50 dece, a bilo ih je i dvadesetak više prošle 2019. godine, jer smo gotovo čitav kadetski sastav ustupili i registrovali za potrebe GFK ,,Dubočica” iz Leskovca.

Koliko imate ekipa u takmičarskom pogonu i u kom rangu se vaša deca takmiče ?

– Posle osvajanja prvog mesta prošle godine, ove takmičarske 2019/2020.godine petlići i pioniri igraju i nadmeću se sa svojim vršnjacima iz klubova Prve FSRIS ,,Jug”, i to u konkurenciji 16 klubova renomiranih ekipa sa teritorije istoka Srbije.  Zadovoljni smo postignutim rezultatima u jesenjem delu prvenstva, a nadamo se boljitku u nastavku drugog dela prvenstva u proleće.

Ima li talentovane dece u vaše redove i da li ima interesovanja sa strane za vašu decu ?

– Ima, kako da nema. U februaru prošle godine mlađi pioniri našeg kluba, rođeni 2005.godine, Aleksa Cvetković i Đorđe Nedeljković  postali su članovi beogradskog Parizana, a januara ove godine pridružio im se i kadet Darko Stojanović (2003), a put kluba iz Humske ide i Dimitrije Mihajlović (2007), dok će Aleksa Cenić (2007) oprobati svoju sreću i svoj fudbalski talenat u superligašu Čukaričkom. Koliko nam je poznato nijedan klub sa juga Srbije nije u tako kratkom roku imao tako slatke muke da se za njihovu decu interesuju klubovi iz našeg glavnog grada. Ta sama činjenica nam godi i na najbolji način nam kazuje da smo na pravom putu kada je u pitanju rad sa najmlađima, a u to smo se uverili ovih dana kada smo bili gosti beogradskog Partizana, od čijih trenera smo čuli samo lepe reči za našu decu koja su već postali njihovi članovi.

U našem Jablaničkom okrugu imali smo nekada golmane i za najveću fudbalsku scenu. Šta je problem što je danas najosetljivije mesto u timu čuvar mreže u gotovo svim ekipama iz naše bliže okoline. Ima li u vašoj školi golmana sa određenim potencijalom.?

– Tačno je da smo nekad imali sjajne golmane. Da samo pomenem iz Leskovca one koji su bili na prvoligaškim terenima poput Ranka Cakića, Nenada Lukića, Jovana Savića i Saše Stamenkovića. Sa legendarne fudbalske ,,Rosulje” gol državne reprezetacije branili su Aleksandar Kocić i mlađi Dejan Pešić.  Golmani sa kojima trenutno radim, dobar broj njih je na početku i rano je još govoriti o njihovoj budućnosti, ali oni malo stariji poput braće Janaćković  Filipa i Stefana kao i Marko Kocić i Lazar Mitrović imaju talenta i želje da rade i napreduju, pa sam tako uveren da uz ozbiljan i kvalitetan rad sigurno mogu postati čuvari mreže,čak, i naših najeminentnijih klubova. Mislim da je osnovni razlog u kvalitetnom i savremenom radu, koji je osnovni segment svega danas u fudbalu. Bez stručnog rada  i praćenja svih pozitivnih i novih smernica u radu sa golmanima ne može i neće biti pravih rezultata, jer s pravom mnogi kažu da dobar i siguran golman vredi kao pola ekipe – zaključuje ovu tezu o golmanima, Nenad Petrović, trener desetak najmlađih čuvara mreže u OFK ,,Šampion2014”.

Reč učitelja bata ,,Miše”

NADMAŠIĆE ME ,,PERSI”

Poznato trenersko ime golmana Miša Petrović, koji je svojim radom iznedrio dva reperezentativna čuvara mreže i više golmana za najveću fudbalsku scenu od kojih su mnogi postigli i zapažene internacionalne karijere, sa puno pažnje posmatrao je rad svog naslednika ,,Persija”.

– ,,Persi” je izuzetno dobar momak, koji je bio i pouzdan golman u svim klubovima gde je branio.  Duže vreme pratim njegov rad i mogu sa sigurnošću da kažem da radi izuzetno kvalitetno i stručno i verujem da će me u dogledno vreme i nadmašiti u njegovoj golmanskoj radionici – uvren je bata ,,Miša”iz Vlasotinca, trenerska golmanska legenda.

Karijera i kvalifikacije

NACIONALNA ,,A” LICENCA ZA RAD SA GOLMANIMA

Pored uspešne karijere na golu nekoliko poznatih klubova, Nenad Petrović je 2018.godine stigao i do Nacionalne ,,A” licence u radu sa golmanima i jedini je na teritoriji Fudabalskog saveza Jablaničkog okruga, koji je trenutno poseduje. Neko vreme bio je u kadetskoj ekipi beogradske Crvene Zvezde gde su mu konkurenti bili Vladimir Dišljenković i Bojan Isaliović.

– Ništa nisam želeo da prepustim slučaju, pa sam tako 2018.godine i zavredeo  Nacionalnu ,,A” licencu u radu sa golmanima. Prošle godine bio sam sa reprezentativnom selekcijom U-15 na kampu na Kopaoniku, a bio sam ngažovan od strane sadašnjeg trenera Crvene zvezde Dejana Stankovića u njegovom  kampu ,,Deki – 5”. Inače, zahvalan sam svim trenerima koji su me trenirali,  naročito treneru golmana Dubočice Đorđu Jovanoviću,  a najviše dugujem za sve što sam postigao u fudbalu bata ,,Miši” koji o meni brine gotovo očinski – sa posebnom zahvalnošću govori o svom nekadašnjem učitelju i treneru, trener u usponu Nenad Petrović ,,Persi”.

PodeliteKlikom podijelite na Facebooku(Otvara se u novom prozoru)Podijeli na Twitteru (Otvara se u novom prozoru)Kliknite za slanje e-pošte prijatelju(Otvara se u novom prozoru)Kliknite kako bi podijelili na Skype-u(Otvara se u novom prozoru)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.