Sada je vreme za nabavku ogrevnog drveta (VIDEO)

Izvor: juGmedia, 22.Apr.2016, 21:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sada je vreme za nabavku ogrevnog drveta (VIDEO)

LESKOVAC/VLASOTINCE – Period od sredine aprila do početka maja pravo je vreme za nabavku ogrevnog drveta.

U ovom periodu nabavljeno i pravilno skladišteno drvo moći će dobro da se prosuši i dostigne poželjni procenat vlage (20-25%), podesan za loženje.



Ovo su neke od osnovnih poruka koje je nacionalni ekspert za biomasu i profesor Šumarskog >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << fakulteta dr Branko Glavonjić preneo pred punim salama učenika u Hemijskoj i Poljoprivrednoj školi u Leskovcu i Gimnaziji i Tehničkoj školi u Vlasotincu.

Deca, kao budući domaćini, edukovana su o tome kada i kako treba nabavljati ogrevno drvo, kako ga skladištiti i kako ložiti.

„Sve to sa c iljem da se smanji zagađenje vazduha i da se racionalno raspolaže šumskim fondom. Sirovo drvo ne može nas ogrejati, njegovim sagorevanjem zagađujemo vazduh koji udišemo, a stradaju nam i dimnjaci i peći, odnosno kotlovi koji progorevaju od vlage iz drveta“, rekao je profesor Glavonjić .

Podršku ovoj edukaciji dali su i predstavnici Gradske uprave za zaštitu životne sredine. Profesor Glavonjić trudio se da razbije i nekoliko predrasuda poput one da će se korišćenjem dobro prosušenog drveta potrošiti više ogreva.

On je naglasio da je istina suprotna – smanjiće se potrošnja, a grejanje će biti kvalitetnije. To su pokazala i istraživanja rađena na području Leskovca i Vlasotinca, u okviru projekta Efikasno korišćenje ogrevnog drveta u domaćinstvima.

Ovaj projekat deo je GIZ DKTI programa Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji i sprovodi se u okviru bilateralne saradnje Vlada Republike Srbije i Savezne Republike Nemačke.

(Kraj)

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.