Izvor: JUGpress.com, 04.Dec.2023, 23:06

Šabić o slučaju Medveđa: Zakon ograničava ustavno pravo

MEDVEĐA

Viši sud u Leskovcu odbio je žalbu Grupe građana “Medveđa ima bolje-Miloš Drašković” na rešenje Opštinske izboren komisije da odbaci ovu listu.

U obrazloženju se kao razlozi za ovu odluku navode da se na ovoj listi nalazi 39,13 posto žena, a ne 40 posto, kako nalaže zakon ali i da se jedna od odborničkih kandidata ne nalazi u biračkom spisku .

Zanimljivo je da je mladić o kome >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << se radi, star 22 godine, da je rođen i uvek živeo i živi u Medveđi i da on sam tvrdi da je pre dve godine dobijao poziv za glasanje ali da nije izlazio na izbore.

Pitali smo Rodoljuba Šabića, bivšeg ministra državne uprave i lokalne samouprave i prvog poverenika za informacije od javnog značaja Republike Srbije, za komentar ove odluke o odbacivanju jedine opozicione liste u Medveđi.

” Ne ulazeći u komentarisanje drugih razloga za neprihvatanje liste koji se odnose na obezbeđenje ravnopravnosti odnosno odgovarajuće zastupljenost polova na listi osvrnću se samo na pitanje da li činjenica da kandidat nije upisan u birački spisak diskvalifikuje njega odnosno listu. To je pitanje koje se ne retko otvara a često izaziva sumnje u manipulacije jer kandidati, kao u vašem slučaju, tvrde da su bili u spisku i da ih neko bez njihovog znanja obrisao.

Ali, ostavljajući po strani moguće manipulacije, eliminisanje kandidata zbog toga što nije upisan u birački spisak, komisije pa, mada ne eksplicitno, i sudovi zasnivaju na odredbi čl.1 st.3 Zakona o jedinstvenom biračkom spisku koja glasi “upis u birački spisak je uslov za ostvarivanje biračkog prava”.

Lično stojim na stanovišta da se primenom ove zakonske odredbe nekorektno ograničava Ustavom zajamčeno pravo.

Ustav Srbije čl.52 izričito predviđa da “svaki punoletan, poslovno sposoban državljanin Srbije ima pravo da bira i bude biran”. Ustav ne predviđa nikakve druge uslove ili ograničenja niti sadrži formulacije kao npr. “pod uslovima utvrđenim zakonom”. Reč je dakle o pravu koje se ostvaruje na osnovu samog Ustava a zakon ne bi smeo biti suprotan Ustavu”, rekao je Šabić za Regionalnu informativnu agenciju JUGpress. (kraj) LJS/SM

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.