Roditelji protestovali zbog bezbednosti dece u vučjanskoj školi

Izvor: JužneVesti.com, 12.Jan.2016, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roditelji protestovali zbog bezbednosti dece u vučjanskoj školi

Ni godinu dana nakon što je pao plafon u Osnovnoj školi u Vučju kod Leskovca, šteta nije sanirana, a čitav sprat škole nije bezbedan, zbog čega su roditelji protestovali zahtevajući da se zgrada osposobi za normalno odvijanje nastave.

Petnaestak roditelja protestovalo je i zbog bezbednosti ukupno 369 dece, tvrdeći da cela zgrada, nakon rekonstrukcije i pada plafona nije bezbedna jer se i u ostalim učionicama >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << na spratu vide pukotine.

Šaljemo decu u školu i razmišljamo da li će im se na glavu obrušiti plafon ili neki luster - kaže Sunčica Živković, majka jednog od učenika Osnovne škole “Bora Stanković“.

Nastava se sada odvija u 6 učionica na prvom spratu i u susednoj Tehničkoj školi.

Dešava se da se nastava drži u nastavničkoj kancelariji, ne obavljaju se dodatne aktivnosti zbog nedostatka prostora, dovedena je u pitanje i nastava fizičkog jer je sala na spratu, a o tragediji koja je mogla da se dogodi da i ne govorimo. Pitam gradonačelnika Leskovca i njegove saradnike da li bi godinu dana sedeli skrštenih ruku da su njihova deca đaci ove škole - ogorčena je Danijela Zagorac, majka dva osnovca.

Direktorka škole Nadica Filipović objašnjava da se časovi drže samo u jednoj smeni i da je rad profesora otežan.

Deca ostaju u školi do 6 uveče i po sat vremena čekaju na autobuse za udaljena sela. Ne možemo da koristimo ni nastavničke kabinete jer su na drugom spratu, a teško uklapamo i raspored jer ima nastavnika koji rade u više škola - kaže Filipovićeva.

Tri meseca pre nego što se desio incident, novcem iz gradske kase Zanatska zadruga “Mladost” iz Vlasotinca zamenila je sve plafone na drugom spratu.

Načelnica Uprave za društvene delatnosti Grada Leskovca Suzana Stanković Ilić tvrdi da se nije moglo ranije reagovati jer su slučaj ispitivali policija i tužilaštvo.

U oktobru smo obavešteni da je slučaj arhiviran i da nema krivične odgovornosti. Izvođač radova je pristao da o svom trošku sanira štetu, ali je jedan od uslova bio da se formira gradska komisija koja će odlučiti koji i kakvi radovi da se izvedu. Direkcija za urbanizam i izgradnju će do kraja ove nedelje formirati komisiju i već naredne nedelje će se krenuti u sanaciju - obećava Ilićeva.

Inače, Osnovno tužilaštvo u Leskovcu utvrdilo je da za pad plafona niko nije odgovoran, odnosno, da je plafon pao usled elementarne nepogode jer je te noći u Vučju duvao snažan vetar, a prozor te učionice je ostao otvoren.

Taj isti prozor, koji se proglašava za krivca, i danas je bio otvoren, a srušeni plafon je stajao na istom mestu kao i prošle godine.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.