Proglašeni najbolji proizvođači na 11. Krompirijadi

Izvor: JužneVesti.com, 15.Dec.2015, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proglašeni najbolji proizvođači na 11. "Krompirijadi"

Za najboljeg proizvođača krompira u Leskovcu proglašen je Đorđe Tošić iz Bogojevca koji je kao nagradu dobio leđnu pumpu za prskanje parazita na tradicionalnoj “Krompirijadi” u Pečenjevcu.

Ovaj poljoprivrednik sa svojom šestočlanom porodicom proizvodi krompir na površini od 17 hektara sa 25 tona prinosa po hektaru.

Ove godine prinos je podbacio zbog kišnog i hladnog proleća i dugog i vrelog leta – kaže Tošić.

Za najboljeg >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << najmlađeg proizvođača proglašen je 19-godišnji Ilija Stojanović iz Pečenjvca koji se nije pojavio na manifestaciji.

Pečenjevce, koje već 11 godina organizuje “Krompirijadu”, sa zasadima na oko od 250 hektara, do pre nekoliko godina bilo je najveći proizvođač krompira u Srbiji. Sada su primat su preuzela druga sela.

Gradonačelnik Lekovca Goran Cvetanović kazao je da lokalna samouprava subvencijama pomaže razvoj i unapređenje poljoprivrede.

Bužetom za 2016. Godinu predvideli smo 60 miliona dinara za subvencionisanje poljoprivrednih proizvođača. Novina je da smo predvideli subvenije i za razvoj organske poljoprivredne proizvodnje koja kod nas nije zastupljena, ali je pravi hit u svetu. Pozivam vas da oživimo naše fabrike na otvorenom koje mogu biti zdrave i ozbiljne  investicije - kazao je Cvetanović.

U okviru “Krompirijade” održana je i izložba banica od krompira “Banica fest“ koja je ove godine bila revijalnog karaktera, a sve domaćice su kao nagradu dobile po jednu tepsiju.

Prošle godine je u Jablaničkom okrugu pod zasadom ovog povrća bilo oko 3.000 hektara, dok je ove godine krompir zasađen na površini od oko 2.300 hektara.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.