Izvor: JUGpress.com, 06.Jul.2023, 18:17

Proglašena vanredna situacije na teritoriji sedam sela

LESKOVAC

Štab za vanredne situacije grada Leskovca je danas, na trećoj sednici, proglasio vanrednu situaciju na teritoriji mesnih zajednica Pečenjevce, Čekmin, Lipovica, Dušanovo, Podrimce, Karađorđevac i Belanovce.

Ova odluka je usledila posle vremenskih nepogoda koje su se dogodile sinoć .

Izveštaje o stanju na terenu su podneli Milan Popović, šef Odeljenja za opštu upravu i zajedničke >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << poslove i Nenad Simić v.d. načelnika Odeljenja za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu.

Pre njih članovima Štaba za vanredne situacije se obratio njegov komandant i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović koji je takođe govorio o stanju n a terenu.

On je rekao da su “meštani Pečenjevca, koji tamo žive više od 70 godina kazali da do sada nisu videli tolike padavine i kišu”.

„Lokalna samouprava grada Leskovca je brzo reagovala i već sinoć se vredno radilo na terenu. Kako bismo pomogli našim sugrađanima angažovali smo raspoloživo ljudstvo i mehanizaciju. Zaposleni zaduženi za ovu oblast su sve vreme bili na terenu. Pomoć su pružili i pripadnici Sektora za vanredne situacije Leskovac pri MUP-u. Problemi sa poplavama su rešavani prepumpavanjem, mehanizacijom na terenu, vršio se prokop kanala, dve cisterne sa pijaćom vodom su na usluzi građanima.

S obzirom na situaciju u navedenim mestima, Pečenjevce, Čekmin, Lipovica, Dušanovo, Podrimce, Karađorđevac i Belanovce, odlučili smo brzo reagujemo i da danas sazovemo sednicu Štaba sa predlogom za proglašenje vanredne situacije zbog elementarnih nepogoda kako bismo brže i efikasnije mogli da adekvatno reagujemo na terenu”, rekao je Cvetanović.

Milan Popović je govorio o stanju, sinoć zatečenom na terenu:

„Na vrlo maloj površini je pala velika količina vode. Došlo je do stvaranja velikih bujičnih voda, intervenisali smo na svim lokacijama. Sve četiri ,muljne pumpe ogromnog kapaciuteta su bile na raspolaganju meštanima i kompletna mehanizacija preduzeća Vodovod, Komunalac i Grdelica, kao i izvođača koji rade određene poslove. U toku noći je sanirano dosta problema, došlo je do opadanja vodostaja, prestale su padavine. Šaranica se vratila u korito, ali ostavila brojne probleme oko njenog vodotoka.

Neophodno je uvođenje vanredne situacije i dlja se angažuju subjekti od posebnog značaja za zaštitu i spasavanje na teritoriji grada Leskovca.“

Nenad Simić je rekao:

„Problem koji se desio juče nastao je oko 19.30 časova gde smo dobili dojavu da u selu Podrimce postoje velike količine vode koja se pojavila, tamo smo uputili dva vozila sa 4 vatrogasca koji su zatekli stariju gospođu u stambenom objektu i bilo je potrebno izvršiti njenu evakuaciju. U saradnji sa nadležnima, morali smo u određenom periodu da zatvorimo deo puta. Nakon toga smo se prebacili u Pečenjevce sa kompletnom opremom, gde se javila potreba za evakuacijom još 10 lica, čija su se domaćnistva nalazila neposredno uz reku koja se izlila. U saradnji sa svim gradskim službama doneli smo odluku da je potrebno angažovati i ljudstvo koje će raditi na crpljenju vode iz objekta koji su poplavljeni, sa tim smo još sinoć počeli. U toku današnjeg dana imamo crpljenje vode iz 13 domaćinstava i više objekata kao i dela iz samih domaćinstava. Imali smo angažovano 35 vatrogasaca, 16 vozila, pumpe, 2 čamca koja nismo upotrebili. Hvala svim gradskim službama koje su sinoć bile na terenu.“

Gradskom veću je predloženo obrazovanje Komisije za procenu štete na stambenim, pomoćnim i privrdenim objektima, kao i stvarima i infrastrukturi i na poljoprivrednom zemljištu, poljoprivrednim kulturama, poljoprivrednoj mehanizaciji i opremi za rad, kao i na stočnom fondu, od elementarne nepogode nastale usled obilnih kiša, poplava, pojave bujičnih voda. (kraj) SM/ SA

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.