Izvor: JUGpress.com, 29.Sep.2022, 17:48

Popis počinje u subotu, vreme je da vidimo koliko nas ima

NIŠ-LESKOVAC-VRANJE

 Više podataka o broju stanovnika, domaćinstava i stanova, ali i o broju zaposlenih, o migracijama stanovništva, ili broju članova u domaćinstvima, znaćemo nakon oktobarskog popisa. Od 1. oktobra građani Srbije odgovaraće na 69 pitanja. Zakonska obaveza je da se u popisu učestvuje. U suprotnom, predviđene su prekršajne prijave. Oni koji ne budu kod kuće kada anketar dođe, mogu telefonom da >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << dogovore termin za popis. Na sva pitanja, mora se odgovoriti tačno i potpuno. Ko ne želi, ne mora da odgovori na tri – o nacionalnoj pripadnosti, veroispovesti i maternjem jeziku.Prema rečima Vesne Cakić, zaposlene u Republičkom zavodu za statistiku a u poslovima popisa na poziciji je regionalnog koordinatora  za teritoriju Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga, za ova podrujča obučeno je 1100 popisivača, dok će u Nišu biti 516. Popis je radi mesec dana.

                                  „Popis je svojevrsni „rudnik zlata“ kada se radi o građanima. Osim broja koliko nas  ima u ovom trenutku, a to će biti važan podatak u narednom periodu, važno je da vidimo i kako živimo, koliko smo radno angažovani, koliko dece imaju naši građani. Popis je velika državna akcija u kojoj postoji veliki broj pitanja na koja će građani odgovarati. Tako dobijamo i veliku i važnu bazu podataka o realnom životu naših ljudi za nuduće generacije. Inače popis se radi svake 10 godine.“, kaže Vesna Cakić.

                                  Ona je objašnjava da se set pitanja nalazi u popisnicama P1 i P2, odnosno u popisnici za lica i stambene objekte, zgrade i stanove  kao i za domaćinstvo.

                                  „U okviru ove dve popisnice imamo 69 pitanja. To deluje kao veliki broj pitanja, ali kada se krene u popisivanje popisivači unose podatke u elektronskom upitniku a aplikacija je napravljena tako da se neće postavljati suvišna pitanja. Ukoliko neko nije zaposlen neće odgovarati  na pitanja gde ili šta radi, deci se neće postavljati određena pitanja, jer postoje skokovi u aplikaciji i građani neće odgovarati na neka pitanja u zavisnosti od prethodnog odgovora“, ističe Vesna Cakić.

                                Nada se da će građani odgovoriti na sva postavljena pitanja i poziva ih na saradnju sa popisivačima jer podaci koji se dobiju popisom od značaja su za državu, pa iz toga razloga apeluje na građane da odgovore na sva pitanja.

                                „Građani nisu u obavezi da odgovore na pitanja o nacionalnoj pripadnosti, veroispovesti i maternjem jeziku“, dodaje Cakić.

                                 U svakom trenutku na terenu će biti sigurno oko 1000 popisivača. Svako od popisivača ima svoj  krug gde će raditi. O njegovom radu računa će voditi instruktor. Popisivači će na terenu biti već od 8 sati, ali će na vrata građana pokucati tek oko 9 sati. Na postavljena pitanja može da odgovora samo jedan član domaćinstva, ali ako građani žele prilikom popisivanja mogu da prisustvuju svi članovi domaćinstva.

                                „Popisivači će imati legitimacije ali i ličnu kartu jer je njen broj upisan i na legitimaciji i  svako od građana ima pravo da legitimiše popisivača. Ako u datom momentu članovi domaćinstva nisu u kući jer su na poslu,  popisivač će morati više puta da se vrati da proveri da li su tu, a ukoliko ih i tada ne nađe  postoji odgovarajući obrazac koji će ostaviti i građani će se javiti našem kol centru, a onda dogovoriti kada popisivač da dođe“, zaključuje Vesna Cakić.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.