Policija: Leskovac bezbedniji nego prošle godine

Izvor: juGmedia, 27.Sep.2016, 23:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija: Leskovac bezbedniji nego prošle godine

LESKOVAC – Stanje javne bezbednosti na području Policijske uprave Leskovac je zadovoljavajuće, ocenio je danas prvi čovek leskovačke policije Tomislav Ilić, koji je sa portparolm Bobanom Zdravkovićem prezentovao rezultate rada u prvih osam meseci ove godine.

“Policija je bila i ostaće u službi građana. Njen prevashodni posao jeste zaštita lične i imovinske sigurnosti građana. Naš posao jeste da svojim >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << radom osiguramo i doprinesemo toj bezbednosti, a mi to ne možemo bez preke i potrebne pomoći građana, računajući na njihovu saradnju”, kazao je Ilić na konferenciji za medije.

On je izneo statističke podatke u oblasti suzbijanja kriminala, javnog reda i mira javnog saobraćaja.

Tako su u ovom period na području 6 opština Jablaničkog okruga registrovana 1381, 12 manje krivičnih dela nego u istom period 2015. godine, od kojih iz opšteg kriminaliteta 1227, iz oblasti privrednog kriminaliteta 125, ekološkog kriminaliteta 26, visokotehnološkog kriminaliteta dva i iz oblasti političkog jedno krivično delo.

Procenat rasvetljavanja je veći u odnosu na isti period prošle godine i iznosi 70,21 posto.

Opšti kriminal

Kada je u pitanju opšti kriminalitet registrovano 1227 krivičnih dela od čega je rasvetljeno 69,72 posto, dok je u prošloj godini u istom periodu procenat rasvetljavanja iznosio 68,64 posto. Prijavljeno je 858 počionica krivičnih dela, 72 lica su uhapšena, a 17 je zadržano.

U oblasti krijumčarenja i narkomanije podnete su 32 krivične prijave i registrovano je 40 zaplena sa ukupnom količinom droge od 30.546 grama, najviše marihuane – 13,5 kilograma suve materije. Trinaest lica je zadržano.

U oblasti privrednog kriminaliteta otkriveno je 125, manje za 27 dela od istog perioda prošle godine i podneto je 68 krivičnih prijava protiv 70 osoba.

Javni red i mir

Od jaunauar do avgusta 2016. registrovano je 383 prekršaja,  25,63 posto manje nego lane. Najveći broj prekršaja jeste iz grupe vređanja, vršenje nasilja, pretnji I tuča – 224 prekršaja. Po mestu izvršenja najveći broj prekršaja dogodio se na ulicama i trgovima, u noćnim satima, od 22 do 6 sati, kada je ukupno registrovan 91 prekršaj”, podvukao je Ilić.

Javni skupovi

U tom periodu prijavljena su i održana 1.082 javna skupa sa 212.885 učesnika, od kojih 28 politička, 23 kulturno zabavna, 3 kulturno-zabavna skupa u pokretu, 996 sportskih i 19 – ostali skupovi. “Svi skupovi su obezbeđeni na zakonit propisan i pravilan način i protekli su bez većih remećenja reda i mira”, naglasio je Ilić.

Na području škola i neposredne okoline u periodu januar – avgust 2016 registrovana su 111 (114) bezbednosna događaja i to 37 (43) krivična dela, 8 (15) prekršaja i 66 (56) ostalih događaja.

Na području škola teške telesne povrede zadobila su 4 učenika, a lake 13.

Bezbednost u saobraćaju

Procenjuje se i da je stanje u oblasti bezbednosti saobraćaja povoljnije u odnosu na isti period prethodne godine obzirom da je došlo do smanjenja ukupnog broja saobraćajnih nezgoda 285 (290).

U periodu januar-avgust poginulo je 8 lica, dok je u januaru-avgus 2015. godine poginulo 9 lica.Povređeno je 247 osoba, dok je 2015 povrede zadobilo njih 271).

“Najveći broj nezgoda evidentiran je van naselja na putu gde se dogodilo 120 nezgoda, u naselju na ulici 85, u naseljenom mestu na raskrsnici 72”, istakao je Ilić.

Za prvih osam meseci 2016. godine policijski službenici su zadržali 157 vožača zbog prisustva alkohola u krvi.

Bezbednost dece na prvom mestu

Portparol Boban Zdravković govorio je o angažovanju pripadnika PU Leskovac na sprečavanju širenja kvrgave kože kod goveda na 7 bezbednosnih punktova, ali i o akcijama koje je policija sprovodila u saradnji sa Školskom upravom i Centrom za socijalni rad, kao i o kampanji “Od vrata do vrata”.

Posebna pažnja posvećena je bezbednosti  škola.

“Bezbednost naših najmlađih i najmilijih je na prvom mestu nama ovde koji radimo u PU Leskovac”, ocenio je Zdravković.

Prioritet je, kazao je, i borba protiv svih vidova porodičnog nasilja, naročito prema deci školskog uzrasta.

“Svi nasilnici treba da znaju da ćemo prema njima preduzimati represivne mere i radnje u skaldu sa zakonom, policijsko hapšenje ili zadražavanje po nalogu tužioca. Upućujem apel svim ljudima da prijave svakog nasilnika na broj telefona 192 ili dolaskom u PU Leskovac i u policijske stanice”, istakao je Boban Zdravković.

Milica Ivanović

Nastavak na juGmedia...






Povezane vesti

Leskovac - bezbedan ili grad u kome se puca, tuče i reketira?

Izvor: JužneVesti.com, 28.Sep.2016, 11:48

Dok policija tvrdi kako je Leskovac bezbedniji nego prošle godine, opozicija u lokalnom parlamentu zatražila je razgovor sa predstavnicima policije, tužilaštva i pravosuđa s obrazloženjem da su građani zabrinuti za sopstvenu bezbednost...Poslednje ispitivanje o stanju bezbednosti sa Leskovčanima...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.