Pesnički čas-učiteljstvu u čast po 25. put u Vlasotincu

Izvor: juGmedia, 16.Nov.2017, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pesnički čas-učiteljstvu u čast po 25. put u Vlasotincu

U eri modernih komunikacija, kada pisana reč u elektronskom obliku uzima primat, treba podsetiti da su knjige nezamenjivo štivo u obrazovanju svakog čoveka, pogotovo mladih ljudi – rekao je u razgovoru s pesnicima zamenik predsednika opštine Boško Stančić.

On je pesnike Violetu Jović iz Niša, Dejana Đorđevića iz Grdelice i Dragana Radovića iz Leskovca primio u okviru manifestacije Pesnički >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << čas – učiteljstvu u čast, koja se jubilarni, 25. put, održava u Vlasotincu.

Moram da pohvalim manifestaciju koja se jedina u Srbiji, osim decom i pesnicima, bavi onim ko nam prvi razvije ljubav prema knjizi u obrazovnom sistemu, a to je učitelj. Ovo je veliki jubilej, a mi smo tu da danas i sutra govorimo o stvaralaštvu na dijalektu, da deci ukažemo na lepotu našeg narodonog govora”, rekla je Violeta Jović.

Sa stavom da dijalekti, posebno naš, ne treba da služe za jeftine pošalice, složio se i Dragan Radović.

“Nipodaštavanje zavičajnih govora je pogrešno, zato smo tu da podržimo ideju o afirmaciji tradicionalnog govora”, istakao je Radović.

Dejan Đorđević naglasio je da srpskim dijalektima, koji ne čine standarsni srpski jezi, govori oko 60% stanovništva u zemlji i da oni mora da se neguju.

Pesnici su se potom družili sa učenicima OŠ „8.oktobar“, a u 19 časova planirano je književno veče u Sobi stare srpske grafike u muzeju u Vlasotincu.

U toku sutrašnjeg dana planirano je da pesnici zapale sveće u vlasotinačkoj crkvi za pokoj duše preminulim vlasotinačkim prosvetarima, zatim da se druže sa učenicima OŠ „Siniša Janić“, kao i sa decom u Domu kulture u Vučju.

Pesnički čas – učiteljstvu u čas, počeo je 1993.godine kao šestomesečni pomen prerano preminuloj nastavnici srpskog jezika Danici Gorunović Tasić, a nastavio je da živi kao tradicionalno godišnje druženje pesnika i dece. Za ovih 25 godina u okviru Pesničkog časa gostovali su: Mira Alečković, Dara Sekulić, Ljubivoje Ršumović, Duško Trifunović i mnogi drugi pesnici.

(Kraj)

Nastavak na juGmedia...






Povezane vesti

Počeo jubilarni “Pesnički čas - učiteljstvu u čast” u Vlasotincu

Izvor: JužneVesti.com, 17.Nov.2017, 11:06

Manifestacija “Pesnički čas - učiteljstvu u čast” koja već 25 godina okuplja pesnike koji se, u toku dva dana, druže sa decom i uče ih značaju dijalekta počela je u Vlasotincu...Druženje pesnika sa decom, kao i književne večeri postale su tradicija ove manifestacije, kojoj je specifično...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.