Izvor: JUGpress.com, 08.Mar.2024, 21:09

Narodni pokret Srbije: Anketa i cveće povodom 8. marta

LESKOVAC

Povodom Međunarodnog dana žena članovi Narodnog pokreta Srbije u Leskovcu radili su anketu o zastupljenosti rodnog nasilja, te delili cveće sugrađankama povodom praznika.

„Želimo da ukažemo i na ovo vašarište, koje služi za skretanje pažnje društva od realnog problema“ rekla je Jelena Dimitrijević, odbornica NPS. Ona smatra da realni problem u društvu je pravljenje slike o ženi >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << kao objektu.

„To je hijerarhijski nametnuto sistemom uverenja i duboko je ukorenjeno u našim predrasudama. Svako ko se uklapa u sliku žene kao objekta je prolazan, a ko razruši zid te slike on biva podvrgnut nasilju, ponižavanju i kritici umesto uspehu. Realan problem u društvu je nepriznavanje problema, a društvo ne želi time da se bavi. Naše društvo ne priznaje mobing, jedan od hiljadu pokušaja tužbi prolazi, teški su svaki pokušaji da se izađe pred lice pravde i da žena dobije poštovanje od strane sistema pravosuđa. To proizvodi strahove žena u društvu, one nemaju kome da se obrate, a dolazi i do problema muške diskriminacije gde muškarci kažu da su oni diskriminisani i to sprečava razrušavanje tabua u našem društvu.“

Pitanja na koja se odgovaralo u anketu bila su: da li upravo svedočite ili ste nekada uživotu bili svedok nekog vida nasilja; ukoliko je vaš odgovor potvrdan,a li ste imali ili imate materijalne i druge uslove i načina da prekinete nasilje?; da li osećate dd su vaša deca bezbedna u kući i školi; da li mislite da je naše društvo učinilo dovoljno po pitanju zaštite žena i dece; da li ste svedočili internet nasilju (uznemiravanju); da li društvo sprovodi zakonske kazne za internet nasilje i da li ste pravno zaštićeni-e; da li bi prijavili nasilje nadležnim organima?

Rezultati ankete, po rečima Milice Marković, članice Gradskog odbora NPS, biće objavljeni javno. (kraj) IS/SA

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.