Najhumaniji Leskovčanin dao više od 40 litara krvi

Izvor: juGmedia, 14.Jun.2016, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najhumaniji Leskovčanin dao više od 40 litara krvi

LESKOVAC – Leskovčanin Jovica Janković je bio dobrovoljni davalac 105 puta čime je poklonio više od 40 litara krivi koliko zajedno ima 8 odraslih ljudi.

Time je zaslužio nagradu za najhumanijeg Leskovčanina od Crvenog krsta i gradske bolnice.

Ovaj Leskovčanin, kako sam kaže, pokušava da pomogne svima kojima je to potrebno.

Ovo priznanje mi mnogo znači. U današnje vreme je izumrlo poštovanje humanih ljudi. Nikad ne odbijam da dam krv >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << kada me pozovu iz Službe transuzije jer znam da ću tako spasiti bar jedan život“ , ističe Janković.

U leskovačkoj bolnici dodeljena su priznanja za 108 najaktivnijih davalaca u prošloj godini, ističe Maja Danilović iz Službe za transfuziju krvi Opšte bolnice Leskovac.

Broj dobrovoljnih davalaca se povećava i sve više je mladih koji se odlučuju da daju krv. Ipak ide vreme godišnjih odmora, tada se naše zalihe smanjuju a mi apelujemo na sve političke partije da organizuju svoje pristalice i „popune“ nam zalihe„, apeluje Maja Danilović.

Prosečna odrasla osoba na 1 kg težine ima 70 ml krvi, što znači da osoba od 70 kg ima od 5 do 5,5 litara krvi.

U Jablaničkom okrugu u prošloj  godini prikupljeno je 4.413 jedinica krvi, a od toga u Leskovcu 3.275, što u odnosu na broj stanovnika iznosi svega nešto više od 2 procenata.

Dragan Marinković

Nastavak na juGmedia...






Povezane vesti

Nišlija do 42. godine dao krv 105 puta

Izvor: JužneVesti.com, 14.Jun.2016

Dajući dobrovoljno krv na svaka tri meseca, a nekada i češće, 42-godišnji Radoje Jevtić iz Niša je od punoletstva ovaj human gest učinio 105 puta čime je svakako postao jedan od najmlađih davalaca krvi u Srbiji...On je jedan od petoro Nišlija koji su danas u prostorijama Crvenog Krsta nagrađeni...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.