Izvor: JUGpress.com, 30.Jan.2024, 21:26

Nagrađeni najaktivniji članovi

LESKOVAC

Narodna biblioteka „Radoje Domanović“ ustanovila je nagradu „Zmajevi čitanja“, sa kojom želi da korisnike i sugrađane podstakne na čitanje knjiga. Ova nagrada dodeljena je Mini Živković za najveći broj pročitanih knjiga na Dečjem odeljenju, Nebojši Mladenoviću za najveći broj pročitanih knjiga na Pozajmnom odeljenju za odrasle, Slaviši Stankoviću za ljubav prema knjizi i odanost prema biblioteci, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Lazi Bursaću kao najaktivnijem članu trećeg doba, dok je Savi Tasiću dodeljena nagrada za dugogodišnju saradnju i doprinos u razvoju Biblioteke.

Direktorka Biblioteke Vesna Ilić ovom prilikom naglasila je da je čitanje jedan od ključnih činilaca u razvoju svake osobe.

„Čitanjem se kod razvija smisao za lepo i plemenito. Podstiče se potreba za sticanje novih znanja, razvijaju se određene navike u radu i ponašanju i razvija smisao za tačnost i odgovornost. Čitanje knjiga je veoma značajno za razvoj intelektualnih i psiholoških sposobnosti dece i mladih. Čitanje je saveznik roditelja i svih onih koji učestvuju u odrastanju dece. U ranom razvoju deteta kada se uspostavljaju i razvijaju veštine koje mu omogućavaju komuniciranje sa svetom koji ga okružuje, knjige zaista mogu postati pravi prijatelji koji će postaviti dobar temelj za formiranje mnogobrojnih korisnih veština dugoročno. Naša Biblioteka kroz tribine, predavanja, književne susrete sa piscima, razne radionice, konkurse i druženja dece sa piscima širi spektar interesovanja dece, omladine, ali i odraslih i na taj način doprinosi razviju njihove individualnosti i kreativnosti. Godinama unazad biblioteka početkom godine dodeljuje i proglašava najaktivnije čitaoce, a od prošle godine ustanovljena je nagrada „Zmajevi čitanja“, a sve u cilju promovisanja pisane reči.“

Među najčitanijim domaćim knjigama za decu su „Petar i pertle“ – Dejan Aleksić, „Riba ribi grize rep“ – Jasminka Petrović i „Detektivi iz ZOO vrta“ – Miloš Petković.

Najčitanije strane knjige za decu su „Velika knjiga o godišnjim dobima“ – Toni Vulf, „Isidora Mun ide na spavanjac kod drugarice“ – Harijet Mankaster i „Sve što treba da znaš pre polaska u školu“ – Felisiti Bruks.

Najčitanije domaće knjige za odrasle su „Nisam kriva“ – Jelena Bačić-Alimpić, „Da je bolje, ne bi valjalo“ – Bojan Ljubenović i „Slučaj Vinča“ – Goran Milašinović.

Najčitanije strane knjige za odrasle su „Oni koji su voljeni“ – Viktorija Hislop, „Igra s vukovima“ – Majkl Blejk, „Kabinet smrti – 14 maračnih priča“ – Stiven King i „Sedam sestara 3; – Sestre iz senke : zvezdane priče“ – Lusinda Rajli. (kraj) IS/LJS

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.