Nagrada leskovačkim URBANISTIMA za novu pijacu

Izvor: juGmedia, 14.Nov.2016, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrada leskovačkim URBANISTIMA za novu pijacu

LESKOVAC – Urbanisti u Direkciji za urbanizam i izgradnju dobitnici su treće nagrade na Međunarodnom sajmu urbanista za projekat „Izgradnja kombinove pijace“, odmah iza urbanista koji su projektovali centralnu železničku stanici u Beogradu i Podgoričana za projekat „Novo groblje Podgorice“.

Ova nagrada dobijena je na 25. Salonu u Sremskoj Mitrovici, održanom od 8. do 12. novembra u kategoriji projekti i realizacija, u konkurenciji 12 projekata. >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia <<

Za razliku od prvog i drugog nagrađenog projekta, realizacija leskovačkog projekta se privodi kraju.

Treća nagrada utoliko je značajnija jer je dodeljena upravo u ovoj kategoriji. Ovo potvrđuje da naše ideje ne ostaju samo na papiru, već ih pretvaramo u realnost“, ocenio je danas  gradonačlenik Leskovca Goran Cvetanović na konferenciji za novinare.

Nagradu je u ime urbanista primila glavna gradska arhitektica Ivana Joksimović , koja je kazala da je ona podstrek mladim leskovačkim urbanistima za dalja učešča na salonima.

Sećate se da je to bio jedan devastiran prostor, a sada se pretvorio u jedan prijemčiv ulaz u deo grada, kome svima pada u oči“, kazala je uz ocenu da je nagrada plod timskog rada.

Direktor Direkcije Milenko Milenković je dodao da je nagrada potvrda jednog novog razmišljanja koje se u Direkciji neguje u poslednje dve do tri godine.

„A to je da planski dokument ima kvalitet samo ukoliko ima realizaciju na terenu“, rekao je oceniši da nije u pitanju samo pijaca, već je sa dva plana generalne regulacije i neophodnim projektima i dozvolama uređen ceo kraj oko pijace.

Ovo nije prva nagrada leskovačkim urbanistima na sajmovima urbanista, ali je prva u delu realizacije

To je jedan širi tretman tog područja. Radi se o prvoj ozbiljnijoj urbanoj transformaciji u samom Leskovcu. Pored izgradnje robne pijace, čija je prva faza pri kraju, imali smo i stvaranje poslovnog prostora za kompaniju „Lidl“, probijanje Ulice Voždove, ugovoreni su radovi od 9 miliona za probijanje Ulice Topličkog ustanka sa pratećim parkingom, uz rešenje trotoara prema samoj Ulici Kralja Petra Prvog i rekonstrukcije te i Ulice Mlinske“, objasnio je Milenković.

Kompletna rekonstrukcija tog dela grada, ne stihijski, nego onako kako smo zamislili po planskim dokumentima“, zaključio je Milenković.

Gradonačelnik Cvetanović je, odgovarajući,  kazao da je značaj ove nagrade veliki i po tome što su beogradski i crnogorski projekti državni projekti i što se još uvek nalaze na papirima, a leskovački projekat je u fazi realizacije.

Ako svake godine napravimo po jedan projekat koji se realizuje, nadam se da će naši građani shvatiti da se Leskovac menja“, kazao je Cvetanović.

Prema njegovim navodima, Direkcija za urbanizam i izgradnju je u projekat pijace uložila 120 miliona dinara, za koje se očekuje da budu vraćeni putem prodaje poslovnog prostora na samoj pijaci.

Inače, za ovaj projekat zaslužan je, kako je rečeno, ceo tim Direkcije, ali i druge gradske službe s kojima se sarađivalo na njegovoj izradi, ali su pored Milenkovića danas novinarama predstavljeni diplomirana arhitektica Ivana Aranđelović i odgovorni urbanista Aleksandar Đorđević.

Milica Ivanović

Nastavak na juGmedia...






Povezane vesti

Treće mesto za projekat „Kombinovane pijace“

Izvor: JUGpress.com, 14.Nov.2016

LESKOVAC..Direkcija za urbanizam i izgradnju Leskovca osvojila je treću nagradu za projekat „Izgradnja kombinovane pijace“ u kategoriji „Urbanistički projekti i realizacija“ na ovogodišnjem Salonu urbanizma koji je održan od 8. do 12. novembra u Sremskoj Mitrovici, ...Direkcija je na Salonu...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.