Izvor: JUGpress.com, 02.Dec.2022, 19:23

Mitrović (SSP Vlasotince): Poslednji vapaj Rupske reke – MHE uprkos zabrani

VLASOTINCE

Rupska reka, koja od izvora na planini Čemernik, protiče teritorijom opština Vlasotince i Leskovac, spada u red tri najčistije reke u Srbiji, dom je rečnom raku, pastrmki i klenu. Zbog bogatstva mineralima, meštani sela Dadince smatraju je lekovitom. Tako je u enciklopediji, realnost je međutim drugačija, borba građana protiv izgradnje MHE na Rupskoj reci traje gotovo 10 godina, saopšteno je iz Stranke >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << slobode i pravde(SSP).

” Posle niza protesta građana, odlaganja javne rasprave po studiji uticaja na životnu sredinu za izgradnju treće MHE Besko, isteka građevinske dozvole i odluke lokalne uprave o daljoj zabrani izgradnje MHE na teritoriji opštine Vlasotince, steko se utisak da je Rupska reka spašena dalje devastacije.

Da se radilo o predizbornom triku i obmani građana oviih dana postaje jasno. Osionost, licemerje i pravna dovitljivost funkcionera Opštine Vlasotince i Odeljenja za urbanizam, privredu, zaštitu životne sredine i imovinsko-pravne poslove, još jednom je na vrhuncu ne profesionalnosti, a na štetu prirode, građana i države Republike Srbije. Poslednja dešavanja u vezi sa Rupskom rekom i donošenje rešenja o obustavi postupka za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu za izgradnju MHE Besko br. 04/501-27/22 od 05.08.2022.godine, a na šta su javnosti ukazali aktivisti Bitke za Vlasinu, još jedan je primer bahatosti i korumpiranosti lokalnih funkcionera čime su stvoreni uslovi za nastavak izgradnje i treće MHE. Takođe prema ranijoj odluci o produženju građevinske dozvole za godinu dana i roka za otpočinjanje radova koji investitoru ističe 16.12.2022.godine, razumljivo je donošenje ovakvih odluka mimo javnosti, javne rasprave a uz iznalaženje pravnih načina i tumačenja zakona.

Podsećamo javnost da je biodiverzitetu Rupske reke nanešena nepopravljiva šteta izgradnjom dveju MHE (Lanište i Porečje). Svedoci smo devastacije rečnog korita uzvodno od MHE Lanište nastalog usled seče šuma, izgradnje puta i urušavanja kosina što je dovelo do potpunog prekida rečnog toka u tom delu i poniranja reke ispod urušenog nanosa, što sasvim sigurno negativno utiče na životnu sredinu. Neverovatna je inertnost nadležnih institucija, ignorisanje i nepostupanje po prijavama građana, ekoloških aktivista i stručne javnosti, a ovolika ažurnost prema investitoru MHE.

Stim u vezi, Opštinski odbor Stranke slobode i pravde, pruža punu podršku gradjanima i EKO aktivistima koji se već dugo bore sa lokalnom upravom, investitorom i institucijama. Svesni težine trenutka i apatije koja vlada društvom, smatramo da je ovo poslednja prilika da se čuje glas građana i jasno NE izgradnji MHE Besko. Apelujemo na budnost gradjana i praćenje situacije”, navodi se u saopštenju koje potpisuje Vladimir Mitrović, predsednik Opštinskog odbora SSP Vlasotince.

3

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.